Áttörést hozó intézkedést ugyan nem jelentettek be a hétvégi amerikai G8-csúcstalálkozón, de az üzenetek és a hétvégén közzétett friss görög közvélemény-kutatások némileg javították ma reggelre a hangulatot a tőkepiacokon. Bár a vezető európai indexek enyhe mínuszban nyitottak, ezt mostanra sikerült ledolgozniuk, a német DAX és a francia CAC 40 0,4, a brit FTSE 100 pedig 0,6 százalékkal van a pénteki zárószintje felett.

Vannak persze lemaradó piacok, a görög és a spanyol tőzsde egyaránt a negatív tartományban mozog. Ez persze nem meglepő, hiszen a spanyolok miatt a bankrendszer problémái, a görögök miatt pedig a politikai bizonytalanság miatt aggódnak a befektetők.

Az egyes ágazatok közül az autószektor mutatja a legjobb teljesítményt Európában, a Renault árfolyama több mint 5 százalékot erősödött, miután a UBS kedvező véleményének adott hangot a papírokkal kapcsolatban. A szektortárs Peugeot közel 6 százalékkal ugrott meg, míg a német szereplők közül a BMW és a Volkswagen is több mint 1 százalékot drágult.

A nyersanyagszektor is a húzóágazatok közé tartozik, az Anglo American 1,3, a BHP Billiton pedig 1,4 százalékot emelkedett a londoni parketten.

A pénzügyi szektorban vegyes elmozdulásokat láthatunk, a német szereplők meglehetősen jól teljesítenek, élen a közel 3 százalékkal emelkedő Commerzbankkal, a spanyol szereplők viszont eladói nyomás alatt állnak, a BBVA 1, a Banco Santander pedig 0,5 százalékot veszített értékéből.

A Man Group nevű alapkezelő papírjai 6 százalékkal értékelődtek fel a mai kereskedésben, miután hírek láttak napvilágot annak kapcsán, hogy a társaság maximum 82,8 millió dollárért megvásárolja az FRM Holdings nevű céget.

Ma nem érkeznek makroadatok a nemzetközi piacokról, és a hét további részében sem lesz igazán sok adat, a befektetőknek elsősorban a friss amerikai lakáspiaci statisztikákra, valamint a pénteki michigani fogyasztói hangulatindexre lesz érdemes figyelni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!