Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni FTSE-100 mutató 1,07 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,87 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,24 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Milánó 1,42 százalékos, Madrid pedig 1,93 százalékos nyereségben zárt.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,00 százalékkal, 366,40 pontra emelkedett. Az FTSE Eurofirst 300 index 1,01 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 1,23 százalékkal nőtt.

A nap nyertesei a bankok, valamint a kiskereskedelmi és építőipari vállalatok voltak. A vártnál jobb gyorsjelentést közlő vállalatok közül a Delivery Hero német internetes ételrendelő 4,32 százalékkal drágult, az Adidas német sportcikkgyártó konszern viszont 3,55 százalékos mínuszban zárt, hiába javította éves profitelőrejelzését.

A spanyol bankok árfolyamát az emelte, hogy a legfelsőbb bíróság, korábbi határozatát felülbírálva, kimondta, hogy nem a bankokat, hanem az adóst terheli a jelzáloghitelek közjegyzői illetéke. A döntés 1,5 millió jelzáloghitelest érintett, és a spanyol bankoknak mintegy 5 milliárd eurójába került volna az eredeti döntés.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,09 százalékos, az S&P 500-as index 1,29 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,80 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökkenésre váltott. A januári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,06 százalékos mínuszban, 72,09 dolláron, a decemberi WTI pedig 0,51 százalékos veszteségben, 61,89 dolláron forgott.

Az olajárak azután kapcsoltak lejtmenetbe, hogy az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) szokásos heti jelentésében arról számolt be, hogy a kereskedelmi olajtartalékok jelentősen emelkedtek. Az 5,78 millió hordós növekedés majdnem két és félszerese az elemzők által várt 2,43 millió hordónak.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,41 százalékkal, 1228,80 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1464 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,32 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!