A londoni FTSE-100 mutató 0,7 százalékkal csökkent, míg a frankfurti DAX és a párizsi CAC-40 pedig 0,30 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Madrid 0,4 százalékos veszteségben, Milánó viszont 0,7 százalékos nyereségben zárt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 és az FTSE Eurofirst 300 index és az euróövezeti EuroStoxx50 egyaránt 0,3 százalékkal emelkedett.

Londonban a brexit körüli hullámverés húzta le az indexet. Michel Barnier, az Európai Bizottság brexit-ügyi főtárgyalója jelezte, hogy az Európai Unió kész példátlanul szoros kapcsolatokat kialakítani az Egyesült Királysággal a szigetország európai uniós tagságának 2019 márciusában várható megszűnése után. A nyilatkozat után az angol font 1 százalékkal drágult a dollár ellenében, a font erősödése viszont lehúzta a tőzsdét, ami gyakran előfordul, mivel a Londonban jegyzett cégek közül sokan dollárban termelik a nyereséget.

Európában a nap nyertese a médiaszektor volt, amelynek almutatója 0,44 százalékkal nőtt a kedvező gyorsjelentéseknek köszönhetően. Az RTL-csoport árfolyama 2,2 százalékkal ugrott meg, miután bevételei a vártnál nagyobb mértékben nőttek a második negyedévben.

A Micro Focus brit szoftvergyártó vállalat majdnem 3 százalékkal drágult annak nyomán, hogy bejelentette, részvényvisszavásárlási programot indít. A Ferrari olasz luxusautógyártó árfolyama 4 százalékkal emelkedett, miután a HSBC tartásról vásárlásra módosította ajánlását.

A spanyol Inditex, a világ legnagyobb ruházati kiskereskedelmi üzletlánca 5,65 százalékos mínuszban zárt, miután a Morgan Stanley amerikai nagybank most először alulsúlyozásra rontotta a vállalat ajánlását.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,33 százalékos, az S&P 500-as index 0,6 százalékos, a Nasdaq pedig 0,80 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul. A legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,83 százalékos nyereségben, 76,92 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 1,17 százalékos pluszban, 69,33 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,33 százalékkal, 1212,40 dollárra esett.

Egy euróért 1,1702 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,05 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!