Az FTSE EuroFirst 300 páneurópai index 1,56 százalék, a Stoxx Europe 600 index 1,6 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,82 százalék emelkedést mutatott az európai kereskedési idő végén.

Londonban 2,1 százalékkal zárt magasabban az FTSE-100 index a még nem hivatalos záróadatok alapján, a frankfurti DAX 1,6 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 1,5 százalékkal emelkedett. Milánóban 1,6 százalékos, Madridban 2,1 százalékos indexnyereséggel fejezte be a hétfői kereskedést a tőzsde.

A bizakodó tőzsdei befektetői hangulat már a hétfői kereskedési nap ázsiai kezdetén is éreztette hatását, Tokióban 1,8 százalékos, Sanghajban 5,7 százalékos, Hongkongban 3,8 százalékos, Szöulban 1,8 százalékos nyereséggel zárt a tőzsde.

Az amerikai piacok az európai kereskedési idő végén másfél-két százalékos indexnyereségben jártak, a DJIA index 1,5 százalékkal, az S&P index 1,4 százalékkal, a Nasdaq Composite 1,6 százalékkal emelkedett.

A tőzsdei kereskedők kedvező makrogazdasági adatoktól kaptak támogatást hétfőn. A német feldolgozóipari megrendelések a vártnál kevésbé ugyan, de 10,4 százalékkal nőttek májusban az áprilisi 26,2 százalékos csökkenés után. A brit építőipari ágazat teljesítménye lényegesen jobban alakult júniusban a vártnál, a beszerzésimenedzser-index 47 pont helyett 55,3 pontra emelkedett az előző havi 28,9 pontról. Az euróövezeti kiskereskedelmi forgalom májusban 17,8 százalékkal emelkedett a várt 15,0 százalékos növekedés helyett az előző havi 12,1 százalékos csökkenés után.

A hétfői tőzsdenap egyik legjobban szereplő ágazata a bankoké volt, indexük közel négy százalékkal emelkedett. A Commerzbank 7 százalékkal, a Banco de Sabadell 6 százalékkal, a Deutsche Bank 4 százalékkal, a Banco Santander SA 5 százalékkal, az UniCredit 4 százalékkal erősödött.

Az olajár emelkedett, az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára 1,07 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 43,26 dolláron, a WTI ára pedig 0,37 százalékkal 40,80 dollárra emelkedett. A WTI ára kezdetben csökkent hétfőn, de az amerikai szolgáltatóipari fellendülést jelző adatok hatására emelkedésnek indult.

Az eurót 0,53 százalékkal jegyzik erősebben 1,1308 dolláron, az arany spot ára 0,39 százalékkal unciánként 1782,84 dollárra emelkedett. A spot ár a múlt héten 1789 dolláron nyolc éves csúcsot ért el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!