Pluszos nap volt Európában

A többségében gyenge kezdés után nagy nyereséggel zártak szerdán a főbb európai értékpapírpiacok - írja az MTI. Az európai zárást követően a tengerentúlon is a pluszos zónában jártak a vezető indexek.
Szabó Zsuzsanna, 2020. augusztus 12. szerda, 18:42
Fotó: Getty Images

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,31 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,11 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,02 százalékkal magasabban fejezte be a szerdai kereskedést.

Az európai tőzsdeindexek részben a koronavírus-elleni oltásokról szóló bejelentéseknek köszönhetően vettek erősödő lendületet. A távközlési szektor emellett még külön támogatást kapott a Liberty Global által a svájci Sunrise Communications felvásárlására tett ajánlattól is, ami a részvény több mint 26 százalékos felértékelésével 7,4 milliárd dollárra emelte a cég piaci tőkeértékét. Az energiaipari vállalatok részvényeit pedig az olajárak emelkedése erősítette.

A brit piacon a befektetőket hidegen hagyta a bruttó hazai termék soha nem látott mértékű második negyedévi összeomlása: negyedéves összevetésben 20,4 százalékkal, éves szinten pedig 21,7 százalékkal zsugorodott a brit GDP április-júniusban. Elemzők ennél rosszabb adatokat, 20,5 százalékos, illetve 22,4 százalékos visszaesést vártak. A második negyedévben 17 évnyi brit növekedés nullázódott le. A 8,7 százalékos GDP-növekedést mutató júniusi adatok azonban az gazdasági aktivitás vártnál élénkebb felépüléséről tanúskodtak.

Londonban 2,04 százalékkal végzett magasabban az FTSE-100 index. A frankfurti DAX 0,86 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,9 százalékkal emelkedett szerdán, míg Milánóban 1,13 százalékos, Madridban pedig 0,45 százalékos indexemelkedéssel zárt a tőzsdenap.

Az európai tőzsdezárást követően az amerikai vezető indexek is nyereségben álltak: a Dow 0,9, az S&P 500 1,44, a Nasdaq 2,2 százalékkal erősödött.

Az olajár emelkedett az amerikai nyersolajkészletek vártnál nagyobb múlt heti csökkenése hatására: a Brent 1,93 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben az európai kereskedési idő végén, hordónként 45,36 dolláron, a WTI ára pedig 2,21 százalékkal 42,53 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,47 százalékkal jegyzik erősebben 1,1794 dolláron, az arany spot ára 1,56 százalékkal unciánként 1942,01 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK