Európa bevörösödhet

Csökkenéssel folytathatják a pénteki nagy esést a főbb európai tőzsdeindexek a hétfői nyitáskor - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. augusztus 5. hétfő, 08:31
Fotó: Getty Images

A határidős indexjegyzések alapján a főbb piacokon, Londonban, Frankfurtban és Párizsban egy százalék körüli veszteséggel kezdheti a hétfői kereskedést a tőzsdei árfolyamindex.

Pénteken nagy eséssel fejezték be a kereskedést az európai tőzsdeindexek az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek eszkalálódása miatt. Washington 10 százalékos pótvámot készül kivetni szeptember elsejétől mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre és Kína sem késlekedett az ellenintézkedések kilátásba helyezésével.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 2,47 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 2,46 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 3,26 százalékkal esett hétfőn.

Londonban 2,34 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 3,11 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 3,57 százalékkal gyengült. Madridban 1,56 százalékkal, Milánóban 2,41 százalékkal végzett alacsonyabban a tőzsdeindex.

Az olajár folytatja a szélsőséges ingadozást. A múlt héten csütörtökön nyolc százalékkal csökkent, pénteken három százalékkal emelkedett, hétfőn pedig egy százalékkal gyengült. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a Brent hordónként 61,19 dolláron 1,13 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben, a WTI ára pedig 0,99 százalékkal 55,11 dollárra csökkent.

Az arany ára az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek elmérgesedése miatt hat éves csúcsot ért el hétfőn. A spot ár 1455,26 dollárig is emelkedett, amire legutóbb 2013 májusában volt példa. Az európai piacok nyitása előtt másfél órával a spot jegyzés 1453,54 dolláron állt 0,87 százalékos emelkedéssel.

A dollár gyengült, mivel a piacokon egyre biztosabbra veszik az irányadó dollárkamat szeptemberi újabb csökkentését. Az eurót 0,19 százalékkal jegyzik erősebben 1,1128 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK