A remény erőt adhat Európának

Az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek rendeződésében bízva emelkedéssel nyithatnak hétfőn a főbb európai értékpapírpiacok - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. november 25. hétfő, 08:33
Fotó: Reuters

Hétfőn a kínai kormány szócsöve, a People's Daily tulajdonában lévő Global Times hírportál jelentése szerint az Egyesült Államok és Kína már "nagyon közel áll" a kereskedelmi ellentétek rendezéséhez vezető úton az első fázisú megállapodás megkötéséhez. A lap egyúttal alaptalannak nevezte a megállapodás esélyeit negatív színben feltüntető médiajelentéseket. Robert O'Brien washingtoni nemzetbiztonsági tanácsadó pedig még szombaton jelezte, hogy az év vége előtt létrejöhet a megállapodást. Egy nappal korábban mint az amerikai, mint a kínai elnök készségét fejezte ki a megállapodás mihamarabbi megkötésére.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb európai piacokon, Londonban, Frankfurtban és Párizsban a tőzsdeindex 0,3-0,6 százalékos emelkedésére lehet számítani a kereskedés hétfői kezdetén.

Az európai tőzsdék - az amerikaiakhoz hasonlóan - a kereskedelmi megállapodásban bízva pénteken is emelkedéssel zártak. A páneurópai FTSE Eurofirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,46 és 0,44 százalék erősödéssel zártak, az Euróövezeti EuroStoxx50 index 0,21 százalékkal emelkedett. Londonban 1,22 százalék nyereséggel zárt az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,20 százalékkal, a CAC-40 Párizsban szintén 0,20 százalékkal emelkedett. Madridban 0,44 százalék nyereséget ért el a tőzsdeindex zárásra, a milánói index viszont - Európában szinte egyedüliként - 0,09 százalékkal csökkent.

A kereskedelmi ellentétek rendezésébe vetett bizalom az olaj árára is jó hatással volt hétfőn. Az olajár az elmúlt héten széles ingadozáson ment át a kereskedelmi tárgyalások alakulásáról érkező bizakodó és borúlátó hírek függvényében. Összességében az olajár azonban az elmúlt héten alig változott. Hétfőn az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a globális kereskedelemben a Brent nyersolaj ára 0,38 százalékkal állt magasabban hordónként 62,61 dolláron, a WTI ára 0,31 százalékkal 57,95 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,04 százalékkal jegyzik erősebben 1,1025 dolláron, az arany spot ára 0,26 százalékkal unciánként 1458,29 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2019.11.25 11:39

Ezt mondják már hónapok óta, és nem régen a kínaiak ha jól emlékszem, az utolsó pillanatban minden mögül kihátráltak. Hiszem, ha látom!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html