A londoni FTSE-100 mutató 0,22 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,15 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,91 százalékos, a madridi IBEX-35 1,10 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,94 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,91 százalékkal esett. A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 0,73 százalékkal, 453,10 pontra süllyedt.

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató előzetes adatai szerint a vártnál lényegesen nagyobb mértékben élénkült a gazdasági aktivitás júniusban az euróövezetben a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások fokozatos feloldásának köszönhetően. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) 2006 júniusa óta legmagasabb szintre, 59,2 pontra nőtt a májusi 57,1 pontról.

A júniusi BMI-adatok azt mutatják, hogy a gazdaság ismét növekedési pályára állt az első negyedév visszaesése után. Január-márciusban a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt visszavezetett szigorú korlátozások fogták vissza a lendületet. Az európai tőzsdéken különösen a fogyasztási javakat és szolgáltatásokat exportáló vállalatok a nyertesei a fogyasztás globális fellendülésének. Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,08 százalékos mínuszban, míg az S&P 500-as index 0,02 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,09 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul, ismét több éves csúcsok közelében mozog az amerikai kereslet fellendülését tükröző adatokra.

Az Egyesült Államokban már az ötödik egymást követő héten csökkentek az olajtartalékok. Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) szerdán közölte, hogy a kereskedelmi olajtartalékok 7,61 millió hordóval csökkentek, ami meghaladja az előző heti 7,35 millió hordós visszaesést, ráadásul több mint duplája az elemzők által várt 3,62 millió hordónak.

Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,00 százalékos pluszban, 75,56 dolláron, a WTI pedig 0,89 százalékos nyereségben, 73,50 dolláron forgott fél hat után. Az eddigi kereskedésben a Brent 76,00 dolláron, a WTI-t pedig 74,23 dolláron 2018 októbere óta nem látott csúcsokra kapaszkodott fel.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,40 százalékkal, 1785,59 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,55 százalékkal, 1787,10 dollárra emelkedett New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1945 dollárt adtak, 0,06 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!