A londoni FTSE-100 0,6, a frankfurti DAX-index 1, a párizsi CAC-40 index pedig 1,6 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Milánó 1,8 százalékos, Madrid pedig 1,2 százalékos nyereségben zárt.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,5 százalékkal, 355,06 pontra emelkedett. Az FTSE Eurofirst 300 index 0,5 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 1,15 százalékkal nőtt.

A nap nyertese az autóipari ágazat volt, amelynek alindexe 3,15 százalékkal nőtt a kedvező gyorsjelentések okán. A PSA Peugeot-Citroen francia autógyártó árfolyama 6,95 százalékkal ugrott meg a vártnál jobb adatoknak köszönhetően. A Continental német gépjármű gumiabroncs gyártó 7,65 százalékkal drágult annak nyomán, hogy közölte, harmadik negyedéves működési nyeresége a korábban jelzettnél valamivel nagyobb lesz. A Kion német logisztikai vállalat árfolyama közel 13 százalékkal, az UBS svájci banké pedig több mint 1 százalékkal emelkedett a vártnál jobb gyorsjelentés következményeként.

Az Európai Központi Bank (ECB) kormányzótanácsa csütörtökön nem változtatott monetáris politikáján, maradtak az irányadó kamatok az eddigi szinten, és a korábbi terveknek megfelelően folytatódik a mennyiségi enyhítési program kivezetése, jóllehet a növekedési kilátások romlottak, és az olaszországi politikai vihar sötét felhőként tornyosul az euróövezet fölé.

Pascal Segesser, a német DZ Bank elemzője szerint Mario Draghi, az ECB elnöke délutáni sajtótájékoztatóján ügyesen kommunikálta, hogy az euróövezeti jegybank továbbra is a gazdaságélénkítő intézkedések kivezetésének útján halad, ugyanakkor nagy figyelemmel kíséri a kockázatok alakulását pánik vagy a helyzet alábecsülése nélkül. Draghi jelezte, hogy vannak intézkedések és eszközök, amelyeket bevethetnek a piacok vagy az árstabilitás érdekében.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,51 százalékos, az S&P 500-as index 1,72 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 2,64 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul, miután a nagy olajexportáló országok jelezték, hogy újra csökkenthetik kitermelésüket, ha tovább emelkednek a globális tartalékok. A decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,76 százalékos nyereségben, 76,75 dolláron, a WTI pedig 0,97 százalékos pluszban, 67,47 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,40 százalékkal, 1232,70 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1374 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,16 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz. Az euró árfolyama jelentősen csökkent, miután az ECB elnöke arról beszélt, hogy bízik az Olaszország és az Európai Bizottság közötti költségvetési vita rendezésében, de a közös fizetőeszközt használó monetáris unió továbbra is törékeny.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!