A határidős indexjegyzések alapján a főbb európai piacokon nulla és fél százalék közötti árfolyam-emelkedésre lehet számítani a csütörtöki kereskedés kezdetén.

Vegyesen fejezték be a kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok a karácsonyi szünnapok előtt, vagy már pénteken, vagy hétfőn, rövidített kereskedésben.

A Wall Street szerdai óriási nyereségét, történelmi rekordját követve viszont az európai piacokon is inkább erős, mint gyenge kezdésre lehet számítani csütörtökön. A szerdai volt ugyanis az amerikai piacok valaha elért legnagyobb karácsonyi szünet utáni nyeresége. Igaz, a hétfői eredmény pedig a valaha elszenvedett legnagyobb karácsony előtti veszteség volt.

A Dow Jones árfolyamindex az előző négy kereskedési napon elszenvedett veszteségei korrekciójaként szerdán történetének legnagyobb pont szerinti nyereségét érte el, 1086,25 pontot, azaz 4,98 százalékot, ami százalékban a második legnagyobb nyeresége lett a 2009. március 23-ai 5,8 százalék óta. Az S&P-500 és Nasdaq Composite indexek is 2009 márciusa óta a legnagyobb százalékos nyereségeiket érték el szerdán, négy és öt százalékosat.

A Brent és a WTI ára szerdán nyolc százalékkal emelkedett, miután a szerdai az olajár legnagyobb emelkedése volt 2016 novembere óta, amikor az OPEC és a szervezeten kívüli legnagyobb olajtermelők megállapodást kötöttek a termelés önkéntes korlátozásáról az árcsökkenés megállítása érdekében. A csütörtöki globális kereskedésben az európai piacok nyitása előtt két órával a Brent ára már 1,10 százalékos korrekciót mutatott lefelé, hordónként 54,68 dolláron, a WTI ára pedig 0,97 százalékkal, 46,16 dollárra csökkent.

Az eurót 0,25 százalékkal jegyzik erősebben a nemzetközi kereskedelemben az európai kezdés előtt két órával, 1,1381 dolláron. Az arany ára 0,11 százalékkal, unciánként 1271,20 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!