A londoni FTSE-100 mutató 1,10 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,46 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,59 százalékos pluszban zárt. Madridban 1,01 százalékkal nőtt, Milánóban viszont kivételként, 0,26 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,09 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,89 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,67 százalékkal nőtt.

Európában a nap nyertesei az utazási és szabadidős tevékenységgel foglalkozó vállalatok voltak, alindexük 3,7 százalékkal ugrott meg. A kiskereskedelmi vállalatok 2,9 százalékkal, a bankok, valamint a nyersanyagipari cégek pedig 1-1 százalékkal drágultak.

QP | Quality Placement

Londonban a parlamenti választások végeredményének örültek a befektetők. Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a kormányzó Konzervatív Párt erőteljes új felhatalmazást kapott az előrehozott parlamenti választáson a brit EU-tagság megszűnési folyamatának (brexit) végigvitelére. A 650 egyéni választókerület közül a konzervatívok 365-ben nyertek, vagyis 365 fős frakciót alakíthatnak a jövő kedden összeülő új alsóházban, így a Brexit január 31-i határidejéig könnyen el tudják fogadni a szükséges törvényeket.

A New York-i tőzsdén a Dow Jones ipari átlag 0,21 százalékos, az S&P 500-as index pedig 0,18 százalékos mínuszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,03 százalékos pluszban állt az európai tőzsdezárás idején. Az indexek újabb rekordokat döntöttek, miután Pekingben megerősítették, hogy megszületett az amerikai-kínai kereskedelmi részmegállapodás. Miután azonban kiderült, hogy hivatalosan még nem írták alá az egyezséget, lefelé indultak el a mutatók.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A februári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,07 százalékos pluszban, 64,89 dolláron, a WTI pedig 1,00 százalékos nyereségben, 59,77 dolláron forgott este fél hatkor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára februári szállításra 0,63 százalékkal, 1481,55 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1130 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,02 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!