Egyszerű oka van annak, hogy az európai részvénypiacok nem képesek felvenni a versenyt teljesítményben az amerikai tőzsdékkel . írja összefoglaló elemzésében a Bloomberg. Az európai tőzsdékről ugyanis hiányoznak az olyan, a befektetők fantáziáját megmozgató technológiai részvények, amelyekből nem egyet a Wall Street-en jegyeznek.

Jó példa erre két technológiai cég, a Twitter és a Netflix részvényei, mindkettő 80 százalékkal erősödött idén, ilyen nagyobb kapitalizációjú európai részvényt pedig nehéz lenne találni.
Az igazán menő részvények hiányoznak Európából. Így nehéz elképzelni, hogy az európai részvények hogyan teljesíthetnék túl az amerikaiakat - mondta Max Kettner, a Commerzbank stratégája a hírügynökségnek.

Elég csak egy pillantást vetni a két régió vezető részvényindexeire, s máris szembeötlő lesz a különbség. Míg az S&P 500-as amerikai részvényindex idén eddig 2 százalékos emelkedést tudott felmutatni, addig a legnagyobb európai részvényeket tömörítő Stoxx Europe 600-as mutató két százalékot meghaladó mértékben csökkent. Viszont ha az S&P 500-as indexből kivesszük a technológiai szektort, akkor a különbség jelentősen csökken, hiszen az így korrigált amerikai index idei teljesítménye mínusz 0,9 százalék. Bár az európai piacokon is van technológiai szektor - s ez idén szintén nagyon jól teljesített - ennek súlya csak 4,7 százalék a Stoxx Europe 600-as indexben, míg az S&P 500-as index kapitalizációjának 26 százalékát teszik ki a technológiai részvények.

Kaszálni sem lehet oly nagyot velük

Persze vannak más okok is, amiért az európai részvények rosszabbul szerepelnek, az európai cégek nyereségnövekedése le van maradva az amerikaiaké mögött. Áprilisban, amikor az euró árfolyama elkezdett gyengülni a dollárral szemben, még voltak olyan elemzők, akik ettől lelkessé váltak, mondván, a gyengébb euró segítheti az eurózónás cégek exportját. Kettner azonban felhívja a figyelmet, hogy a befektetők inkább az euró gyengesége mögötti okokra koncentráltak, többek között az amerikai büntetővámok tervezett bevezetésére és ez nem tett jót ezen cégek megítélésének.

Az európai részvénypiacok hosszabb távon is gyalázatosan teljesítenek az amerikai tőzsdékkel szemben. Amíg az S&P 500-as részvényindex az elmúlt 10 évben 120 százalékkal emelkedett, addig a Stoxx Europe 600-as mutató mindössze 34 százalékkal. Persze ez nem véletlen, elég ha csak azt nézzük, hogy az elemzői előrejelzések szerint az európai mutatóban szereplő cégek nyeresége idén 6,1, jövőre 8,6 százalékkal emelkedhet, míg az amerikai cégeknél ez a két adat 23 és 11 százalék.

Ha mindkét indexből kivennék a technológiai szektort, akkor az összehasonlítás sokkal méltányosabb lenne. Azonban még ekkor is érezhető lenne a különbség, az amerikai cégek profitnövekedési üteme egyszerűen meghaladja az európaiakét - mutatott rá Andrew Milligan, az Aberdeen Standard Investments vezető globális stratégája.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!