A Bloomberg összeszedte, hogy a 28 Európai Uniós tagállam hogyan viszonyul a külföldi befektetések feletti kontroll szigorítása irányában tett erőfeszítésekhez. Gyűjtésük szerint legalább 15 tagállam aktívan, vagy legalábbis hallgatólagosan támogatja azt, hogy az Unió szorosabb ellenőrzést gyakoroljon a blokk országain kívülről érkező befektetések felett, s így valószínű, hogy az erre vonatkozó javaslatot jövő hónapban az Európai Parlament is elfogadja - írja a pénzügyi hírügynökség összefoglalója.

Ez az eredmény arra utal, hogy Európa kezd felébredni; nem csak előnyei, de komoly kockázatai is lehetnek a külföldről érkező befektetéseknek, s ez alatt elsősorban a kínai tőke terjeszkedését értik. A Bloomberg összesítése szerint Kína összesen 318 milliárd dollár értékben fektetett be az elmúlt évtizedben az Európai Unió területén, az infrastrukturális beruházásoktól kezdve a high-tech cégekig szinte mindenhol. Ez az összeg meghaladja az ugyanebben az időszakban az Egyesült Államokban végrehajtott befektetések összegét is.

Nem csak Európa reagál

Az Európai Unió válasza a kínai nyomulásra nem egyedülálló, a különböző kormányok világszerte hasonló dilemmákkal szembesülnek, ahogy Kína globális szerepe egyre erősebbé válik. Jó példa erre az Egyesült Államok és Kína közötti pengeváltás, Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a héten utazik az ázsiai országba hogy egyeztessen a két ország kereskedelmi kapcsolatairól, a két ország piacainak kölcsönös hozzáférhetővé tételéről és a Kínai gazdaság államvezérelt modelljéről.

Az Európai Tanács külügyi kapcsolatokról szóló decemberi jelentésében figyelmeztetett, hogy az Unió lassan a kínai cégek számára az utolsó szabadon elérhető térséggé válik - ahol szabadon szerezhetnek meg technológiai eljárásokat- , mivel Japánban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is a külföldi befektetéseket szorosan ellenőrző szabályozást fogadtak el.

Régi vád a külföldi kínai tőkebefektetésekkel kapcsolatban, hogy azok alapvetően két célt szolgálnak. Egyrészt a kínai cégek így kívánnak számukra döntő fontosságú technológiai eljárások birtokában jutni, másrészt pedig azokban nem a megtérülés, hanem Kína geopolitikai szerepének növelése a fontosabb szempont.

Erre utalt Sandro Gonzi, a frissen kinevezett olasz, európai ügyekért felelős miniszter is egy interjúban. Elmondása szerint Olaszország kész támogatni a szorosabb ellenőrzést, mivel úgy vélik, a kereskedelmi kapcsolatoknak fairnek kell lenniük, a befektetéseknek pedig produktívnak. Ezért meg kell vizsgálni, hogy a nem EU-s államokból érkező befektetések célja a növekedés támogatása, munkahelyek teremtése Európában, vagy csak az, hogy megszerezzenek egy know-howt és aztán a tevékenységet elvigyék Európából- idézi a Bloomberg.

Központi adatbázis

AZ EU javaslat létrehozna egy központi adatbázist a múltban Európában végrehajtott befektetésekről és egy figyelmeztető mechanizmust a jövőbeliekre vonatkozóan. A végső döntést az adott befektetéssel kapcsolatban a nemzeti kormányokra hagynák. Ugyanakkor az Európai Parlament kereskedelmi bizottsága ennél szigorúbb szabályozást szeretne látni, a végső szót azonban várhatóan a kormányok mondják majd ki.

Az Európai Unió jelenlegi elnökségét betöltő Bulgária Gazdasági Minisztériuma szerint számukra a fenti javaslat az egyik legfontosabb kérdés kereskedelmi kapcsolataikban. A szigorításról szóló javaslat jelenlegi formájában nem jelent kötelező vizsgálatot a befektetésekkel kapcsolatban, azt igyekszik elősegíteni, hogy létrejöjjön egy mechanizmus, amelynek keretein belül a tagállamok egyeztetni tudnak és segíteni tudnak egymásnak, s azok. Ha egy tagállam elfogadja a kötelező vizsgálatról szóló fejezeteket is, akkor ezen vizsgálatok eredményeiről tájékoztathatja a többi tagállamot is - áll a minisztérium Bloombergnek küldött válaszában.

Természetesen Kína is érzi, hogy az EU készülő intézkedései elsősorban ellene irányulnak. Tavaly, amikor egy hasonló javaslatot lengetett be az EU, Kína arra hívta fel a figyelmet, hogy az Uniónak komolyan kell vennie a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szabályait és el kell kerülnie a diszkriminációt kereskedelempolitikájában. Felhívták a figyelmet, hogy a kínai "Egy út, egy övezet" program mindenki érdekét szolgálja és hogy az EU tagállamok többségének vezetői jelezték szándékukat az ezzel kapcsolatos szerződések aláírására.

Bár a Bloomberg körkérdése felfedte a tagállamok kérdéshez való viszonyának sokszor gyökeresen eltérő megítélését, magát a vitát, mindenki örömmel fogadta.

Francois Godemont, az EurópaiTanács Ázsia programjának igazgatója szerint a felek részéről az utóbbi időben változás látszik, szerinte a készülő javaslat kompromisszumosnak látszik, mivel nem lesz kötelező érvényű a tagállamok számára.

Az európai megközelítés mindenesetre jóval békülékenyebb hangvételű az amerikai hozzáálláshoz képest - emeli ki az összefoglaló. Ennek ellenére az EU erős tagállami komolyan veszik a kínai befolyás mértékét. A kérdést Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár is prioritásnak nevezte. Macron ígéretet tett arra, hogy az ügyben stratégiai koordinációt folytatnak Németországgal, Merkel pedig az idén szándékozik Kínába utazni.

A cikk szerint még az ügyben szkeptikusabb tagállamok részéről is komoly figyelmet kap a kérdés. Példaként Magyarországot említik, idézve egy Gulyás Gergely interjút említenek. Ebben Gulyás a Bloomberg szerint azt mondta, Magyarország kész részt venni a befektetések szorosabb felügyeletéről szóló vitában, mindaddig, amíg egy közös javaslat nem vezet az EU tagállamok közötti eltérő szabványok bevezetéséhez. Ha lesz egy közös Kína-politika, készek vagyunk részt venni abban - mondta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!