Augusztusban 50,8 pontra csökkent az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe (PMI) az egy hónappal korábbi 51,6 pontról. Az index 50 pont fölött a szektor növekedését, alatta visszaesését jelzi. A német feldolgozóipari PMI a zsugorodást jelző 49,1 pontra esett vissza a júliusi 50,1 pontról. A szektor termelése valamelyest növekedett, de az új megrendelések és a foglalkoztatás csökkenése lenyomta az összesített mutatót. A briteknél viszont növekedett az index, kereken 51 pontot ért el. Júliusban a brit mutató még jócskán a választóvonalnak számító 50 pont alatt, 49,1 ponton állt. A telekomszektort a Vodafone házának tájékáról érkező hír húzta le, miszerint a cég ajánlatot készül tenni a második legnagyobb francia mobilszolgáltatóra, a Vivendi irányítása alatt álló SFR-re. A fejleményekre nem túl kedvezően reagáltak a befektetők, a Vodafone-papírjának kurzusa 3,6, míg a várhatóan ellenséges választ adó Vivendié 0,8 százalékkal esett. Elemzői becslések szerint az ajánlat 8 milliárd fontot (12,4 milliárd dollár) is kitehet - a Vodafone 10,65 milliárd dollárnyi fel nem használt banki forráson ül, melyet vásárlásra fordíthat. A Vodafone a múlt héten vásárolta ki az anyagi gondokkal küzdő Vivendit közösen létrehozott internetes vegyesvállalatukból, a Vizzaviból. Nem tett jó a szektornak az a hír sem, hogy nézeteltérés van a France Télécom 55,5 százalékos tulajdonosa, a francia állam és Michel Bon vezérigazgató között arról, hogy mi legyen az adósságtörlesztési gondokkal küszködő MobilCom AG sorsa. Az FT részvénye 10,4 százalékot veszített értékéből. A biztosítószektort egy rövidke pletyka húzta le: várhatóan 2,5 milliárd dollárnyi részvényt kínál majd megvételre első éves gyorsjelentését követően a Zürich Financial, európa harmadik legnagyobb biztosítója. A cég nem kommentálta a hírt, meglehet helytelenül: a cég részvényeinek árfolyama 10,4 százalékot esett Zürichben és magával rántotta a biztosító-szektort szerte Európában. A tavalyi év hasonló időszakához képest közel 30 százalékkal, 828 millió euróra emelkedett a Sanofi-Synthélabo első féléves profitja. Franciaország legnagyobb gyógyszergyára - Magyarországon a Chinoin tulajdonosa - a javuló eredményt elsősorban szívgyógyszerei - a Plavix és az Aprovel - iránt megnövekedett keresletnek köszönheti. Habár a társaság vezetése már lassúbb bővülést vár a második félévre, terveik szerint az év végi profit akár 25 százalékkal is meghaladhatja a bázisidőszak eredményét. A cég részvénye mégsem élvezi a befektetők bizalmát, mert a cég forgalma a második negyedévben várhatóan jelentősen visszaesik majd. Az Eléctricité de France (EdF) elnöke, Francois Roussely cáfolta azt a francia lapértesülést, hogy a francia állam nyomásgyakorlásának hatására felgyorsítaná külföldi érdekeltségeinek eladását, köztük a Démász részvénycsomagjának értékesítését.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!