Londonban egy időre lökést adott a tőzsdének, hogy az elmúlt hónapban a júliusival megegyező, 27 éves rekordot jelentő 3,1 százalékon állt a brit munkanélküliségi ráta. Augusztusban az állástalanok száma 6,4 ezer fővel csökkent, a munkanélküliek ILO-módszertan szerint számított aránya az elmúlt három hónap átlagában 5,2 százalék volt. A jó hír ellenére az indexek európai társaikhoz képest keveset emelkedtek, mivel Londonból elmaradtak a tengerentúli befektetők. A FTSE-100 0,84 százalékos emelkedés után 4 210,70 ponton zárt. A Vivendi Universal SA 3-3,5 milliárd eurós ajánlatot kapott kiadói részlegére egy, a francia BNP Paribas SA vezette csoporttól. Bár az ajánlat alig a fele volt a Vivendi által vártnak, a befektetőkre jó benyomást tett a elérhető közelségbe került készpénz, mely sokat segítene a médiaóriáson. A társaság papírja 6,7 százalékot hízott. A reklámszakma világméretű válsága közepette pedig a terület egyik vezető cége, a francia Publicis Groupe az első félévben - prognózisaival összhangban - 2 százalékkal növelte mind üzemi, mind nettó nyereségét, az előbbit 152 millió, az utóbbit 55 millió euróra. A párizsi tőzsde CAC-40 indexe 2,95 százalékos emelkedés után 3 397,02 ponton állapodott meg Frankfurtban két makrohír bíztatta a befektetőket. Egyrészt júliusban az egy hónappal korábbihoz képest 12 százalékkal 12,1 milliárd euróra nőtt a német külkereskedelmi mérleg többlete, másrészt az első félévben 14,2 százalékkal, 18,5 ezerre emelkedett a csődbe ment vállalatok száma. A növekedésben szerepet játszott az a törvénymódosítás is, amelyik megkönnyítette, hogy az egyszemélyes vállalkozások fizetésképtelenséget jelenthessenek, de ha ezeket leszámoljuk, még mindig 10 százalékos a csődök számának emelkedése. A befektetők vélekedése szerint a gazdaságból kikoptak a "selejtes" cégek, s csak a valóban erősek maradtak fenn, akikre építeni lehet a gazdasági recesszióból való kilábalásban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!