Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni FTSE-100 indexe 0,6, a frankfurti DAX és a párizsi CAC-40 pedig 0,5 százalékot esett a pénteki záróértékéhez képest. A Stoxx Europe 600 indexe 0,6 százalékos mínuszban zárt. A periféria indexei közül a milánói FTSE MIB 1, a madridi IBEX-35 0,3 százalékot gyengült a nap végére.

A nap vesztese az autóipari szektor, amelynek alindexe 0,8 százalékkal esett arra a hírre, hogy a Daimler autógyárra is kiterjedhet az Egyesült Államokban a károsanyag-kibocsátási előírásokat kijátszó motorvezérlő szoftverek miatt indított eljárás. A Daimler részvényei 2 százalékos mínuszban forogtak délután a frankfurti tőzsdén - írja az MTI.

A háztartási tisztító- és higiéniai szereket gyártó brit Reckitt Benckiser árfolyama közel 7 százalékot esett a londoni tőzsdén, miután negyedik negyedéves jelentésében a vártnál nagyobb bevételről számolt be, de a nyeresége elmaradt a várakozásoktól.

A bankok közül a legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank teljesített a legjobban, 2,8 százalékkal drágult, miután a Bank of America Merrill Lynch bankcsoport javította kilátásait és emelte célárfolyamát.

Drágult az olaj

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára emelkedett. Az északi-tengeri Brent áprilisi szállításra hordónként (159 liter) 65,17 dollárba került, 0,51 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára áprilisi szállításra hordónként 0,65 százalékkal, 61,95 dollárra nőtt.

Az USA ünnepelt

Az elnökök napja néven ismert szövetségi ünnep miatt hétfőn nem volt kereskedés a New York-i tőzsdén - emlékeztetett az MTI. Az Egyesült Államokban George Washington, az első elnök tiszteletére minden február harmadik hétfője szövetségi ünnep. Ez fokozatosan két elnök - Washington mellett Abraham Lincoln - születésnapi megemlékezésévé vált, így sok amerikai az elnökök napja néven emlegeti az ünnepet.

George Washington 1732. február 22-én született, 1789 és 1797 között töltötte be az elnöki tisztséget.

Abraham Lincoln 1809. február 12-én született, és 1860-ban lett az Egyesült Államok 16. elnöke. Öt nappal a konföderáció kapitulációja után, 1865. április 9-én egy konföderációs szimpatizáns agyonlőtte Lincoln elnököt.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!