A nyugat-európai tőzsdék szemszögéből továbbra sincsen egyértelmű irányadó fejlemény, így a tengerentúli piacok könnyedéb tudták befolyásolni az öreg kontinens mutatóit. New Yorkban viszont eluralkodott az optimizmus, miután az irakiak hajlandóak választ adni az ENSZ rakétamegsemmisítéssel kapcsolatos követeléseire, ráadásul januárban a vártnál jóval nagyobb ütemben gyarapodott a tartós javak iránti megrendelésállomány. Az európai piacokon a derűlátás leginkább a korábbi napok nagy veszteseinek jött jól, a brit Invensys és a német Bayer részvénye több mint öt, a francia Suezé pedig több mint tíz százalékos növekedéssel zárta a napot. Európa legnagyobb biztosítója, az Axa éves nyereségének 82 százalékos növekedésével lepte meg a piacot; a befektetők öröme pedig 6,7 százalékkal emelte magasabbra a részvény árfolyamát. A londoni börzén azonban nem akart kivirulni a befektetők jókedve. Először a pénzügyi szektor indult el lefelé, azután, hogy piaci pletykák szerint a Lloyds csökkenti a korábban ígért osztalékát. A gyógyszerágazatot pedig az a hír taglózta le, hogy az amerikai Pfizer 60 milliárdos akvizíciójával másfélszer akkorára nőhet, mint a brit gyógyszeripar szeme fénye, a GlaxoSmithKline. A FTSE-100 0,7 százalékkal 3 569,6 pontra esett vissza, miközben a párizsi CAC-40 2,2 százalékkal 2 715,8 pontra nőtt. A frankfurti DAX fél hétkor 1,6 százalékos előnyben állt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!