BUX
39138

Európa egyre gyengül

Tovább ereszkedtek a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.

NAPI, 2011. január 20. csütörtök, 18:27

A nagyobb nyugat-európai részvénypiacok gyengültek csütörtökön; a szerdai majd' másfél százalékos mínuszt követően a Footsie közel 2 százalékkal esett, a frankfurti DAX 0,8, a párizsi CAC 40 pedig 0,3 százalékkal süllyedt előző napi zárószintje alá.

Az eladói nyomást erősítették a Kínából érkező hírek, amelyek ismét robusztus gazdasági növekedésről, és a vártnál kebésbé lassuló inflációról szóltak. Mindez az aggályok szerint ismét a monetáris szigorítás - praktikusan a kamatemelés felé terelheti a döntéshozókat az ázsiai országban.

Elsősorban ezen hírek hatására az árupiaci gyengüléssel párhuzamosan főleg a nyersanyagiparban éredekelt társaságok, így a bányacégek árfolyama hanyatlott jelentősen. Rosszul teljesítettek az autóipari részvények is, miután a JP Morgan Chase leminősítette a Fiatot.

Az egyes papírok között a Nokia a Bank of America leminősítése után veszített több mint 5 százalékot jegyzéséből. A GlaxoSmithKline a Morgan Stanley hasonló lépése után gyengült. Az Easyjet több mint 15 százalékkal lett olcsóbb; Európa második számú fapados légitársasága bejelentette, első féléves vesztesége megduplázódhat az emelkedő üzemanyagköltségek és a sztrájkok, illetve időjárás miatti járattörlések következtében.

A délutáni, a vártnál kedvezőbb képet mutató amerikai munkaerőpiaci adat némileg csökkentette a veszteségeket. Ugyancsak pozitív kicsengése volt a szintén az USA-ból érkező lakáspiaci indikátornak, de a tengerentúli feldolgozóiparból érkezett számok csalódást keltettek.