A jelentősebb nyugat-európai tőzsdék 1 százalék alatti gyengüléssel fejezték be a hétfői kereskedést, míg a tengerentúlon óvatosan emelkedtek az esti órákban.

A nem túl nagy forgalmat hozó kereskedésben a bankpapírok teljesítettek az egyik legrosszabbul. Közöttük is a legnagyobb, jóval több mint 10 százalékos zuhanást az UniCredit produkálta, amely így piaci értékének immár közel felét elégette azóta, hogy a múlt héten bejelentette, az elméleti árfolyamhoz mérten 43 százalékos diszkonttal, 1,943 eurós árfolyamon bocsátja ki részvényeit 7,5 milliárd eurós tőkeemelése során.

A befektetők figyelme az európai fejlemények mellett a hétfőn este induló amerikai gyorsjelentési szezonra szegeződik. Az Alcoa a zárás után ismerteti a szélesebb gazdasági folyamatokra nézve is indikátornak tartott negyedik negyedéves eredményeit. Az amerikai technológiai szektor trendjével szembe menve az Apple árfolyama új történelmi csúcsot ért el 427 dollár fölé emelkedve a kedvező várakozások hatására is.

Bár némileg csökkentette az aggályokat, a piacok nem fogadták minden telsöprő örömmel, hogy a hétfői Merkel-Sarkozy találkozón sikerült újabb eredményeket elérni az európai válság kezelése terén a résztvevők nyilatkozatai alapján. Történetében először értékesített negatív hozam mellett hathónapos lejáratú kincstárjegyet Németország, miután a befektetők az ideges euróövezeti piaci hangulat közepette igyekeznek biztonságosnak tartott eszközökbe fektetni pénzüket. Ugyanakkor az ország ipari termelése a vártnál némileg nagyobb mértékben csökkent novemberben a friss adat szerint.

Az óvatosság az árupiacon is érzékelhető volt, az olaj irányadó határidős jegyzése gyengült, míg az arany árfolyama érdemben nem változott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!