Európa elkapta a fonalat

Nagy indexerősödés volt csütörtökön az európai értékpapírpiacokon. Az egy-másfél százalékos pozitív kezdés zárásra két-három százalékos nyereséggé duzzadt - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. április 5. csütörtök, 17:51
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A páneurópai Stoxx 600 index 2,28 százalék, az FTSE Eurofirst 300 index 2,47 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 2,82 százalék nyereséggel fejezte be a kereskedést.

A nem hivatalos záróadatok szerint Londonban 2,25 százalékkal végzett magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX-index 2,97 százalékkal emelkedett, a párizsi CAC-40 index pedig 2,65 százalékkal erősödött. Milánóban 2,30 százalékkal, Madridban 2,34 százalékkal végzett magasabban a tőzsdeindex.

A minden gazdasági ágazatot felölelő csütörtöki lendületes indexerősödés a kereskedelmi háború kitörésétől való aggodalmak csillapodásának volt köszönhető. Annak ellenére is, hogy az Egyesült Államok és válaszként Kína is közzétette a vámtétel megemelésére kijelölt árucikkek listáját, mindkét fél jelezte szándékát a helyzet tárgyalásos rendezésére.

A legnagyobb nyereségeket a nyersanyagipari és vegyipari ágazatok részvényei érték el csütörtökön.

Az olajárnak szintén kedvezett a csillapodó kereskedelmi feszültség, de az emelkedéshez hozzájárult az is, hogy a Reuters hírügynökség kereskedők körében végzett felmérése szerint márciusban 11 havi mélypontra csökkent az OPEC termelése. Az áremelkedéshez hozzájárult az amerikai olajkészletek váratlan mértékű múlt heti csökkenése is. Az olajár szerdán két heti mélypontra zuhant, miután Kína bejelentette ellenintézkedéseit az amerikai importvámokkal szemben.

A Brent nyersolaj ára az európai kereskedési idő végén 0,43 százalékkal állt magasabban hordónként 68,31 dolláron, a WTI pedig 0,24 százalékkal magasabban 63,52 dolláron.

Az euró árfolyama 0,43 százalékkal 1,2224 dollárra csökkent.

Az arany határidős jegyzése 0,92 százalékkal 1327,50 dollárra csökkent unciánként.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK