BUX
36940

Európa emelkedett

Az FTSE-100 hajszálnyi gyengüléssel 5991,30 ponton zárt, a CAC-40 és a DAX 0,2 százalékkal rendre 5148,56 illetve 5911,86 pontra emelkedett.

Ádám Viktor, 2006. március 21. kedd, 19:16

A távközlési szektor részvényei - a magas osztalékhozamnak köszönhetően - jól szerepeltek a vezető nyugat-európai tőzsdéken. A France Télécom papírjai 2,9, a Vodafone részvényei 1,4 százalékkal drágultak. Van honnan emelkedniük a telekompapíroknak, ugyanis tavaly a piac egészéhez képest gyengén teljesítettek - többen már arra számítanak, hogy lassan véget érhet az eladási hullám.
A gáz- és olajszektor képviselői a vesztes oldalra kerültek, miután az olaj hordónkénti jegyzése 60 dollár alá süllyedt.
Rakétasebességgel drágultak viszont a brit-holland Corus acélgyártó csoport részvényei: a Financial Times internetes kiadása arról számolt be ugyanis, hogy a cég fúziós tárgyalásokat folytatott a legnagyobb orosz acélipari csoporttal, az Evraz Grouppal.
A légitársaságok részvényei - az Air France-KLM kivételével - az olcsóbb olajnak köszönhetően szintén erősödtek. A francia-holland légitársaság papírjait a J.P. Morgan leminősítése küldte lejtőre.