Európa emelkedett, a bankpapírok estek

Rosszul teljesítettek a bankrészvények.
MTI-Eco, 2016. október 3. hétfő, 19:25
Fotó: Reuters

Az irányadó mutatók közül a londoni FTSE jelentősen, 1,22 százalékkal nőtt. Ennek egyik oka, hogy több mint kétéves csúcsra nőtt a brit gyáripari aktivitást mérő index, amelyet hétfőn ismertettek. A másik, hogy Theresa May brit kormányfő a hétvégén bejelentette: március végéig hivatalosan is elindítják a brit EU-tagság megszüntetéséhez vezető folyamatot. A bejelentés évtizedes mélypontra lökte az angol fontot, ez pedig kedvezett a zömmel exportra is termelő tőzsdei cégeknek.

Frankfurtban a német egység napja miatt nem volt kereskedés. Párizsban a CAC-40 mutató 0,12 százalékkal javult. Az euróövezeti blue-chipek EuroStoxx-50 mutatója enyhén, 0,10 százalékkal csökkent.

Az ING Bank részvényei 1,00 százalékot zuhantak, miután a legnagyobb holland pénzügyi szolgáltató bejelentette, több ezer állást megszüntet. A pénzügyi szektor két legnagyobb vesztese ugyanakkor hétfőn két olasz bank volt, az Intesa Sanpaolo és az UniCredit, egyaránt 2 százalék körüli veszteséggel.

Üzletkötők szerint az európai bankok papírjai eladói nyomás alatt maradnak, amíg meg nem kötik a hivatalos megállapodást arról, a Deutsche Bank mekkora büntetést fizet az amerikai hatóságoknak fedezet nélküli kötvények majdnem tíz évvel ezelőtti kereskedelme miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK