Frankfurtban a DAX index 1,2 százalékot, a londoni FTSE-100 index  0,9 százalékot, a CAC-40 index 1,1 százalékot gyengült pénteken. A Stoxx Europe 600 index 1,1 százalékot esett. A periféria indexei közül a milánói FTSE MIB 1,3, a madridi IBEX-35 1,6 százalékot vesztett értékéből.

A pénteki általános tőzsdei gyengülést az előző napi lendületes erősödés szükségszerű korrekciójának tulajdonították piaci elemzők, mondván kifulladt a Fed szerdai kamatemelését "üdvözlő" pozitív piaci reakció hatása. A Fed közel tíz éve első alkalommal végrehajtott kamatemelését a világ legnagyobb nemzetgazdasága növekedési kilátásaiba vetett bizalomként értékelték a piacok és ennek megfelelően az árfolyamok erősítésével üdvözölték a lépést.

"A csütörtöki erősödés kissé túllőtt a célon, a befektetők most profitkivétellel készülnek a közelgő ünnepekre" - mondta Stephan Rieke, a frankfurti BHF-BANK közgazdásza. "Az elkövetkező napokra csak némi volatilitást látok magunk előtt, de 2016 kezdetével ismét megindulhat az erősödés" - tette hozzá.

Az olaj ára emelkedett pénteken, a Brent nyersolaj 0,85 százalékkal hordónként 37,38 dollárra, a WTI nyersolaj 1,06 százalékkal hordónként 35,32 dollárra.

Az arany ára emelkedett, az azonnali piacon 1,37 százalékkal unciánként 1066,14 dollárra, a határidős jegyzés legközelebbi teljesítésű kontraktusa pedig 1,51 százalékkal 1065,40 dollárra.

Az európai tőzsdezárást követően - közép-európai idő szerint fél 9 előtt néhány perccel - a fő amerikai indexek veszteségben álltak: a Dow több mint 260 pontos eséssel 1,5 százalékos mínuszban állt, az S&P 500 1,1, a Nasdaq pedig 1 százalékkal járt az előző napi záróérték alatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!