Európa: eséssel indult a hét

Az amerikai makroadatok vártnál kedvezőbb alakulása sem a tengerentúlon sem pedig Európában nem igazán éreztette hatását, aminek hátterében többek között a Tyco International adócsalás gyanújába keveredett vezérének lemondása állt. A CAC 40 záróértéke 4 227,15 pont volt, ami 1,1 százalékos csökkenést jelent, amivel a mutató héthavi mélypontra zuhant. Röviddel zárás előtt a DAX 1,8 százalékos mínuszban volt. Az első két napon zárva tartó londoni börze befektetői szerdáig kaptak gondolkodási időt, hogy eldöntsék, mihez is kezdjenek papírjaikkal.
Almási Gábor, 2002. június 3. hétfő, 19:49

Az USA, illetve az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzserindexének vártnál kedvezőbb alakulása javította, míg a Tyco váratlan fejvesztése jelentősen lehúzta a börzék mutatóját. A Volkswagen AG 950 000 gépkocsijának visszahívására kényszerül fékproblémák miatt, ami igencsak aláásta az autógyártó részvényárfolyamát. Többek között ennek, valamint a Tyco-botránynak tudható be, hogy a DAX ismét délnek vette az irányt, de a visszaeséshez jelentősen hozzájárult a büntetéssel fenyegetett Deutsche Telekom, illetve az Allianz papírjainak mélyrepülése is.
Az elektronikai ágazat kedvezőtlen helyzetének következtében elsősorban a STMicroelectronics chipgyártó vállalat zuhanása húzta le a párizsi tőzsde mutatóját, de a tech-papírok összességében a vesztes oldalra kerültek, s komoly hatása volt a Tyco-ügynek is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK