A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) saját konjunktúramutatói alapján
a gazdasági növekedés lassulását jósolta az euróövezetnek a következő hónapokra, elsősorban Németország és Olaszország miatt. Az OECD lassulást valószínűsített Japánnak és Nagy-Britanniának is, és stabilitást az amerikai, a kanadai, a brazil, a kínai és az orosz gazdaságnak.

A brit gazdaság borúsabb kilátásaira a brit központi bank is felhívta a figyelmet szerdán. A német kormány gazdasági tanácsadói szintén visszafogták idei és jövő évi növekedési előrejelzéseiket.

Gyengék voltak a bankrészvények, miután öt nagy bank, közte a svájci UBS, a brit-hongkongi HSBC és az amerikai JP Morgan megegyezett az amerikai, a svájci és a brit felügyelettel 3,3 milliárd dollár büntetésben devizakereskedelmi szabálytalanságok miatt. Az amerikai felügyelet külön 950 millió dolláros büntetést szabott ki hasonló ügyben három ottani nagy bankra. A szektort lehúzta az olasz UniCredit negyedéves beszámolója is.

A közszolgáltatók szintén estek, miután az olasz Enel és a német E.On profitcsökkenésről adott számot, az utóbbi főleg az orosz üzletága miatt.

A kiskereskedelmi részvényeket megviselte a brit Sainsbury's szupermarket-hálózat bejelentése, hogy költségcsökkentéssel és terjeszkedése lassításával akarja megteremteni egy árcsökkentő kampány fedezetét a gyenge kereslet láttán, hogy versenyezni tudjon a diszkont üzletekkel.

A csekély lakossági kereslet az euróövezetben is a növekedés fékje. Erre figyelmeztetett szerdán az EU statisztikai hivatalának adatsora arról, hogy az augusztusi visszaesés után szeptemberben ismét nőtt kissé az ipari termelés a térségben éves egybevetésben, de a fogyasztási cikkek termelése tovább csökkent, méghozzá gyorsuló ütemben.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 százalékos romlással 6611,04 ponton zárt, 2,05 százalékkal a tavaly év végi értéke alatt.

Frankfurtban a DAX-30 1,69 százalékos mínusszal 9210,96 ponton végzett, 3,57 százalékkal alacsonyabban, mint tavaly év végén.

Párizsban a CAC-40 1,51 százalékkal 4179,88 pontra gyengült, 2,70 százalékkal elmaradva a múlt év végi értékétől.

A milánói FTSE MIB-40 2,87 százalékot, a madridi IBEX-35 1,76 százalékot, az athéni ASE tőzsdemutató 2,30 százalékot vesztett.

Varsóban a WIG-20 0,21 százalékkal 2402,02 pontra fogyott, de a Mol 0,31 százalékkal 162,00 zlotyra drágult.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,06 százalékkal, az S&P 500-as is 0,06 százalékkal volt az előző záró alatt, de a Nasdaq piac összetett mutatója 0,02 százalékot nyert. A Dow Jones és az S&P 500-as előzőleg, kedden ötödik napja zárt új történelmi csúcson.

Az euró, 1,24 dollár felett, 0,26 százalékkal kevesebbet ért a bankközi piacon, mint kedd este. Svájci frankban, 1,20 frank felett, 0,10 százalékkal került kevesebbe.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kora este hordónként (159 liter) 81,24 dollár volt, 43 centes napi árveszteséggel. A kőolajexportáló országok szervezete (OPEC) szerdán azt jósolta, hogy jövőre a kereslet jócskán elmarad tagországai termelésétől. A gázolaj ára azonban tonnánként 6,00 dollárral 729,50 dollárra, a normál benziné gallononként (3,78 liter) 0,0112 dollárral 2,1146 dollárra nőtt az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Az arany késő délután unciánként (31,1 gramm) 1164,60 dollár volt a kedd esti 1155,15 dollár után azonnali szállításra Londonban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!