Európa: győzött az optimizmus

Bár megingatta, alapjaiban nem rázta meg az európai tőzsdék optimista hangulatát a gyenge amerikai munkapiaci makroadat. A FTSE-100 1,0, a CAC-40 0,3 százalékkal emelkedett, így előbbi 3 974,1, míg utóbbi 3 160,1 ponton zárt. A frankfurti DAX negyed hétkor 0,6 százalékos pluszban volt.
Kummer Krisztián, 2003. január 10. péntek, 18:25
Fotó:

Optimistán indult a nap a nyugat-európai tőzsdéken, jobbára csak a Carrefour francia kiskereskedelmi áruházlánc részvényétől próbáltak szabadulni a befektetők, miután több befektetési bank is leminősítette azt; a papír árfolyama záráskor 4,7 százalékos mínuszban állt meg. Délután azonban napvilágot láttak a decemberi munkaügyi makroadatok a tengerentúlon, melyek több mint ötször annyi munkahely megszűnéséről számoltak be, mint amennyire az elemzők számítottak. A hír hatására rövid időre a mélybe estek az európai indexek, ám zárásra érvényesült a napközben tapasztalt trend. A gyógyszerpapírok árfolyamát a tengerentúli Shering-Plough bejelentése küldte padlóra, aki csökkentette a 2002-re vonatkozó egész éves nyereségelvárását, miután Claritin nevű allergiagyógyszeréből, melyet a múlt hónap óta recept nélkül lehet kapni, alig fogyott. Az európai rivális Aventis papírjának árfolyama 2,1, míg a Fortisé 4,7 százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK