Európa hegytetőn alszik

A kiváló cégeredményeknek és -híreknek, a szelídülő amerikai inflációnak és csökkenő olajárnak köszönhetően tegnap elszálltak a nemzetközi indexek. Európában valamennyi mutató több mint egyszázalékos erősödést tudhat maga mögött.
Csernátony Csaba, 2005. május 18. szerda, 19:33
Fotó:

A Hewlett-Packard üzleti évének második negyedében elért közel 10 százalékos eredménybővülés és több mint 7 százalékos bevételnövekedés a chipszektorra irányította a figyelmet. Ennek köszönhetően az ágazat képviselői hegymenetbe kapcsoltak, a német Infineon a frankfurti tőzsde abszolút nyertese lett, több mint 3,1 százalékos erősödéssel, és jelentősen drágult a párizsi parketten szereplő STMMicroelectronics is. Utóbbi cég 2,8 százalékos erősödése azonban nem volt elegendő a parkett bajnoka címhez, az Alcatel ugyanis a chipgyártó mellett a többi "komponenst" is lekörözte. A főként mobiltelefonjairól ismert társaság azt követően erősödött közel 5 százalékkal, hogy a cég megerősítette 10 százalékos üzemi eredménybővülésről szóló idei tervét. Bombaformában volt az Electrolux is. A svéd tulajdonú háztartásigép-gyártó papírjait a Morgan Stanley felminősítése segítette a magasba. Az E.On piacára a Viterra nevű ingatlanos leánycég eladásáról szóló bejelentés nyomán kezdtek nyomulni a befektetők. Európa egyik legnagyobb közműszolgáltatója ugyanis a várakozásoknál jóval magasabb áron adott túl a Viterrán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK