BUX
40021

Európa is Amerikáért aggódik

A vezető nyugat-európai részvénypiacok masszív gyengüléssel zártak pénteken; az amerikai munkaerőpiaci adatok alaposan elrontották a hangulatot.

NAPI, 2010. augusztus 6. péntek, 18:34

Az amerikai gazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatos aggályok mellett a korábban megjelent német ipari termelési adat is a ráncokat mélyítette, ugyanis a várt bővülés helyett havi szinten csökkent júniusban.

A londoni FTSE 100 index "megúszta" valamivel több mint fél százalékos süllyedéssel, de a frankfurti és párizsi irányadó mutatók jócskán 1 százalék fölötti veszteséggel fezeték be a hét utolsó tőzsdenapját.

A jelentő társaságok között a Dexia elmaradt a várakozásoktól, az Allianz vegyes eredményekkel jelentkezett, és bár a brit Royal bank of Scotland és a tengerentúli AIG jobban szerepelt az elemzői prognózisoknál, a pénzintézeti papírok árfolyama zömmel csökkent.

Az élelmiszeriparban érdekelt tőzsdei cégeket érzékenyen érintette az árupiacokon tapasztalható áremelkedés.

A bányatársaságok az egész szektort érintő BNP Paribas-felminősítésnek örültek, így a Rio Tinto és a Xstrata is hajszálnyit drágulni tudott a nap folyamán. A BP a Mexikói-öbölben stabilizálta a helyzetet, részben ennek is betudható a fél százalék körüli árfolyam-emelkedés.