Az európai börzék indexei annak ellenére is magasabban zárták a pénteki napot, mint az előzőt, hogy a vártnál rosszabb amerikai munkaerőpiaci adat a recesszió mélyülését jelzi. Az elemzők várt 525-540 ezer főnél jóval többen, 598 ezren váltak munkanélkülivé az Egyesült Államokban januárban. Az elmúlt napokban gyengén muzsikáló banki papírok közül pénteki teljesítményével kítűnt a Royal bank of Scotland közel 10 százalékos drágulással, de a Deutsche Bank is 5 százalék fölött erősödött, amit a BNP Paribas is megközelített. A nyersanyagokkal kapcsolatos vállalatok is a nap nyerteseinek tekinthetőek. A fémek iránti keresleti kilátások, és az alapanyagárak korrekciója 5 százalék fölötti árfolyamemelkedést idézett elő a Xstrata és az Anglo American részvényeinél is. Többségükben a luxusjavak gyártói is drágábbá váltak a tőzsdéken, a BMW például 10 százalék fölött tudott erősödni, miután a társaság bejelentette, hogy bevételei 5 százalékos csökkenése ellenére a tavalyi év egészére profitbővüléssel számol. A tavalyi évre közel 500 millió dollár nyereséget jelentő Volvo 15 százalékkal növelte árfolyamát. Gyengült viszont a Volkswagen és a Toyota; előbbi a januári forgalom 20 százalékos visszaeséséről számolt be, a piacvezető japán cég pedig azt jelentette be, hogy e márciussal végződő üzleti évre vonatkozó korábbi becslésnél immár háromszor akkora, közel 5 milliárd dolláros veszteséget tart valószínűnek. A pénteki napon a defenzív papírokként számon tartott közmű- és gyógyszerrészvények is veszítettek árfolyamukból, a GDF Suez 5 százalékkal lett olcsóbb a nap végére. Az európai indexek öszességében jó teljesítményében az a várakozás is éreztette hatását, amely az amerikai gazdaságélénkítő csomaggal kapcsolatos. Az USA pénzügyminisztériumának pénteki közlése szerint Barack Obama és pénzügyminisztere, Timothy Geithner hétfőn sajtótájékoztatón fogja bejelenteni a 900 milliárd dollárt meghaladó értékű intézkedéstervezet részleteit. A londoni FTSE 100 indexe 1,5, a frankfurti DAX 3, a párizsi börze mutatója pedig 1,8 százalékkal emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!