Az európai befektetői hangulaton az sem javított sokat, hogy a tenegerentúlon a vártnál jobb fogyasztói adatokat publikáltak, miközben a termelői árak a becsültnél is nagyobbat estek novemberben.

Az esést így a banki papírok vezették. A HBOS részvénye csaknem 20 százalékkal lett olcsóbb, miután a bank a veszteségek megugrására figyelmeztetett, de a Barclays, a Lloyds és az RBS is 9-16,5 százalék között veszített részvényei árfolyamából. Ezt bizonyára a JP Morgan vezére is megalapozta, aki szerint az amerikai banknak rettenetes novembere és decembere van.

Az európai autóipart is megviselte a detroiti segélykérelmek szenátusi elutasítása. A BMW, a Daimler, a Renault, a Fiat, a Peugeot és a Porsche részvényei kivétel nélkül gyengültek, mégpedig 2,6-6,3 százalékkal.

Az amerikai kormány szerint a gazdaság nem biztos, hogy ellen tud állni az autóipar összeomlásával járó hatásoknak, és ezért a Fehér Ház továbbra sem tett le extra források felkutatásáról a bajba került iparág megsegítésére.

A londoni FTSE 2,5, a frankfurti DAX 2,2, a párizsi CAC 40 index pedig 2,8 százalékos veszteséggel zárta a pénteket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!