Lendületet vesztettek hétfőn azok a tárgyalások, amelyek az átmeneti görög kormány létrehozását célozták, egyelőre továbbra sincs meg az a személy, aki várhatóan vezeti majd a kabinetet. A következő órákban is zajlik a tárgyalás, miközben a nemzetközi közösség egyre türelmetlenebb a görög belpolitikai bizonytalanság miatt. Csaknem ugyanez elmondható Olaszországgal kapcsolatban is, ott délután fél 4-től kezdődik egy kulcsfontosságú szavazás az olasz alsóházban, amely esetleg Silvio Berlusconi kormányának bukását is hozhatja.

Ennek ellenére optimistán várja európa a délutáni eseményeket. A nyugati indexek mindegyike emelkedik az élen az olasz index halad, míg a portugálok kissé lemaradóak.

A Stoxx 600 szélesebb piacokat lefedő indexe is közel egyszázalékkal került feljebb. A szektorok versenyét a bankok is a biztosítók vezetik, de jól szerepel a távközlési szektor is, míg az utazás és pihenés, valamint az egészségügy alulteljesítenek.

Londonban annak ellenére emelkedik  két százalékkal a Vodafone, hogy a távközlési cég 11 százalékos profitcsökkenésről adott számot az első félévben. Ennek ellenére az éves profit a májusban jelzett szintek felső széléhez lesz közelebb, erősítette meg a társaság.

Közel 6 százalékkal a tegnapi záróértéke fölött kereskednek a Societe Generale papírjaival. A cég profitja a görög kötvények miatt leírásnak köszönhetően 31 százalékkal esett vissza és az idei osztalék mértékét is csökkenti a társaság hogy megerősítse tőkehelyzetét. A jó szektorhangulat segíti a BNP Paribas és a Credit Agricole részvényeit is. Előbbi 2,4 utóbbi 1,4 százalékkal került feljebb, míg Londonban a Lloyds részvényei 7 százalék felett emelkednek.

A német piacról ma a Munnich RE tette közzé számait, melyben 63 százalékos profitcsökkenésről jelentett, a részvények ennek ellenére stagnálnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!