BUX
38643

Európa kivár

A vezető indexek közül a DAX30 0,1 százalékos pluszban, míg a CAC40 és a FTSE100 0,3 százalékos mínuszban van.

portfolio.hu, 2011. január 27. csütörtök, 11:17

A befektetőket kivárás jellemezheti a mai napon, miután délután fél háromkor és négy órakor a piacokat megmozgató makroadatok érkeznek az USA-ból. Előbb a tartós cikkek rendelésállományának értékét, valamint a heti friss munkanélküli segélykérelmek számát ismerhetjük meg, később pedig a függőben levő lakásértékesítések száma befolyásolhatja a kereskedés irányát.

A Stoxx 600 szélesebb piacokat lefedő indexe is 0,2 százalékos csökkenést mutat, az esést a bankszektor és a kiskereskedelmi cégek, az emelkedést az alapanyagszektor cégei mellett a továbbra is jól teljesítő autóipar vezeti. Ez elmúlt napok jó teljesítménye után tovább húzzák az európai autógyártókat, a Volkswagen 3,3 százalékkal, a MAN 2,5 százalékkal, míg a BMW 1 százalékkal került feljebb.

A rosszul szereplő kiskereskedelmi cégek közül a Hennes & Mauritz ismertebb nevén a H&M több mint 6 százalékot esett a svéd tőzsdén, miután a negyedik negyedéves gyorsjelentésében a vállalat 11 százalékos profitcsökkenésről számolt be és az árbevétel is elmaradt az elemzői várakozásoktól. Svájcban a Novartis gyógyszergyártó árfolyama csökkent 1,3 százalékot azt követően, hogy a negyedéves számok elmaradtak a várttól. A vállalat profit szinten 5,9 százalékos csökkenésről számolt be. A rivális AstraZeneca 2 százalékos plusszal jól szerepel Londonban, miután felülteljesítette az várakozásokat és 2,1-ről 4 milliárd dollárra emelte a részvény-visszavásárlásra szánt összeget a 2011-es évre. Rosszul szerepelnek a mai napon a bankszektor részvényei, ennek megfelelően közel 2%-kal esnek a Royal Bank of Scotland és 1 százalék körül mínuszban tartózkodnak a Societe Generale és a Credit Agricole árfolyamai. 0,8 százalékkal kerültek lejjebb a Deutche Bank és a Commerzbank részvények is.