Európa kivár

Vegyesen kezdtek a nyugat-európai piacok: a spanyol és olasz tőzsdék ma is pluszban tartózkodnak, míg az angol és francia társaik minimális csökkenést mutatnak, melyben szerepet játszhatnak az amerikai és európai jegybankülések körüli várakozások.
portfolio.hu, 2012. július 31. kedd, 11:07
Fotó: Napi.hu

Ma kezdi meg az amerikai jegybank az esedékes kamatdöntő ülését, melynek fejleményeiről hivatalosan majd csak holnap kaphatunk beszámolót. A befektetők az üléstől egy harmadik eszközvásárlási programra vonatkozó utalást várnak. Az EKB és BoE csütörtökön tanácskozik, melytől a piac az irányadó ráta szinten tartását várja, előbbi esetében 1,5, utóbbinál 0,5 százalékon maradhat a kamat.

Az irányadó nyugat-európai indexek vegyesen indították a napot, az emelkedésben a görög, spanyol és német börzék állnak az élen, rendre 0,3 százalék, 0,3 százalék és 0,2 százalék plusszal. A befektetők által szorosan követett olasz és spanyol 10 éves kötvényhozamok minimális emelkedést mutatnak.

A kedd reggeli kereskedést több vállalat negyedéves jelentése tette színesebbé: A UBS jelentős profitzuhanásról számolt be jelentésében, ugyanis a társaság komoly veszteséget könyvelt el a Facebook tőzsdére lépésén. A bankóriás második negyedéves profitja 58 százalékkal zuhant, amivel elmaradt az elemzői várakozásoktól. A hírre a részvények 5,2 százalékot gyengültek.

A BP -nek sem sikerült megfelelnie az elemzői várakozásoknak, ugyanis a társaság 96 százalékkal csökkenő profitról számolt be az előző év azonos időszakához viszonyítva, mely nagyrészt annak volt betudható, hogy a társaság a könyveiben közel 5 milliárd dollár értékben írt le eszközöket. A papírok 3,3 százalékkal kerültek lejjebb a londoni börzén.

Spanyolország második legnagyobb bankjának, a BBVA-nak a profitja 58 százalékot zuhant a második negyedévben, melyért részben az ingatlanpiaci veszteségek voltak a felelősek. A részvények 0,6 százalékot emelkedtek a hír ellenére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK