Európa kizöldült

Csak a londoni parketten fogyott el a lendület a nap végére.
NAPI Online, 2008. május 28. szerda, 19:11
Fotó:

A nyersolaj árfolyama lefelé, a vezető európai tőzsdék irányadó indexei felfelé mozdultak el szerdán; a párizsi CAC 40 1,3, a frankfurti DAX 1,1, a Footsie egyedüli lemaradóként 0,2 százalékos emelkedést regisztrált keddi záróértékéhez viszonyítva.

Az emelkedés egyrészt az energiahordozó árára érzékeny vegyipari, valamint autó- és légiipari társaságok vezették, ám a tech-szektor is kivette a részét a rally-ból azt követően, hogy a Cheuvreux brókercég felértékelte a német SAP részvényeit arra hivatkozva, hogy az üzleti szoftvergyártóban megvan a lehetőség, hogy szektorában világelsővé váljon. A SAP részvényeinek árfolyama közel 5 százalékot ugrott a hír hatására. Az IT-szektorban jól szerepelt még a Capgemini azt követően, hogy a Cazenove vételre javasolta a francia társaság részvényeit.

Londonban a British Airways és az easyJet szárnyalása vitte előre az indexeket, előbbi 4,1, utóbbi 6,3 százalékot emelkedett a nap folyamán a nyersolaj árfolyamának visszaesése hatására; az autóipari szektorban a Renault és a BMW szerepelt a legjobban.

Míg az Egyesült Államokban a pénzpiaci szektor újra lerántotta a tőzsdék teljesítményét, Európában két óriás is hozzájárult az optimizmushoz, hiszen Spanyolországban a Santander bankot ajánlotta vételre a Banco Espirito Santo elemzője, míg az Egyesült Királyságban a JPMorgan javított a Friends Provident megítélésén, minek következtében mindkét társaság jegyzése javult szerdán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK