Hiába esett a tokiói részvénypiac újra meglehetősen nagyot hétfőn, az európai tőzsdéket ez nem érintette meg egyáltalán - az angolszáz piacokon pedig szünnap volt, ami miatt meglehetősen hír- és forgalomszegény volt a kereskedési nap. Az öreg kontinens börzéin tehát iránymutatás hiányában a vevők vették át az uralmat, ami az utóbbi hónapok alaphangulatát tekintve érhető: a globálisan laza monetáris politikák miatt kötvényhozamok túlságosan alacsonyak lettek rengeteg befektető számára, ami egyre nagyobb számban tereli őket a kockázatosabb eszközök, így a részvények felé.

A frankfruti DAX és a párizsi CAC-40 egyaránt egy százalékos pluszban zárta a napot, míg a periférián a miánói FTSE MiB 1,6, a madridi IBEX-35 pedig 1,2 százalékkal került feljebb. A páneurópai Stoxx Europe 600 viszont egy mérsékeltebb, 0,3 százalékos felértékelődéssel kellett, hogy beérje. Az olasz részvénypiac felülteljesítéséért a Fiat bombasztikus szereplése volt a felelős, a befektetőknek tetszett az olasz autógyártó amerikai tőzsdei bevezetésről és a Chrysler szorosabb integrációjáról szóló nagyratörő tervei. Az egész kontinensen jól szerepeltek a bankpapírok, különösen az egyébként is sokat ugráló Commerzbank, amely talán egy felminősítésnek köszönheti 4,7 százalékos drágulását.

A Banco Santander lengyelországi terjeszkedéséről beszélt, a Swedbankot pedig a svéd jegybank optimista pénzügyi jelentése tolhatta felfelé. A francia távközlési óriás Vivendi egy szövevényes üzlet miatt emelkedett majdnem 3 százalékkal a pénteki jegyzése fölé: a katari Quatar Telecom bejelentette, hogy 12 milliárd dollárt szedett össze, hogy megvásárolja a Vivendi tulajdonában álló Marco Telecomot - a befektetők annak is örülhetnek, hogy mivel az Emirates Telecommunications is megszerezné a céget ezért az ajánlatháború is felsrófolhatja az árat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!