Délnek vették az irányt az európai részvényindexek, miután múlt pénteken - az 1987-ben a Dow Jones ipari átlag 23 százalékos zuhanását Fekete Hétfő 20. évfordulóján - a Caterpillar és a Honeywell profitfigyelmeztetése lejtőre küldte a New York-i mutatókat.

A bánya- és energiaipari társaságok részvényei estek, részben az enyhülő arany- és olajárakat követve. Londonban a Pearson médiabirodalom papírjai széllel szemben drágultak, miután az egyebek között a Financial Timest is kiadó csoport erős harmadik negyedévi teljesítményről számolt be.

Frankfurtban délig a legnagyobb, 4 százalékot közelítő mínuszt a Commerzbank és a Hypo Real Estate Holding produkálta, miközben a DAX harmincas kosarából csak két részvény, a Deutsche Telekom és az E.On mutatott fel érdemi emelkedést. Megfigyelők a Commerzbank zuhanását azzal indokolták, hogy sajtóértesülések szerint a társaság vezérigazgatója közölte, a cég nem folytat egyesülési tárgyalásokat más bankokkal, viszont a tengerentúli subprime válságon a korábban kalkuláltnál 80 millió euróval többet bukhat.

Az Electrolux részvényei szintén estek, miután a háztartási gépeiről ismert, magyarországi gyártóbázissal is rendelkező svéd társaság az elemzői várakozásokat alulmúló harmadik negyedéves gyorsjelentéssel rukkolt elő, ráadásul közölte, hogy éves profitnövekedési tervének teljesítése bizonytalanabbá vált.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!