Európa megint erősített

A vezető európai tőzsdék emelkedéssel zártak kedden, a nyersanyagipar mellett a bankszektor is drágult.
NAPI, 2009. szeptember 22. kedd, 18:22
Fotó:

Az euró új csúcsra jutott a dollárral szemben, az euró/dollár idén először lépte át az 1,48-as szintet. A dollár gyengülése az árupiacoknak is lendületet adott, ami viszont az olaj- és nyersanyagipari papírok árfolyamát emelte közvetve.

Délután a vártnál kisebb emelkedést mutató amerikai lakáspiaci árindexe nem volt épp kedvező hír, de az indexeket nem nyomta le a negatív tartományba.

Igaz, az emelkedés azért meglehetősen óvatos volt: a londoni Footsie 0,2, a párizsi CAC 40 index 0,3, a frankfurti DAX pedig 0,7 százalékkal került hétfői záróértéke fölé.

Általánosan a bizakodást erősítette az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) optimista előrejelzése is, mely szerint Ázsia - beleértve Japánt is - 3,9 százalékkal növekszik idén, jobban mint ahogy azt márciusban várták (3,4 százalék).

Ezúttal a bankok is jól teljesítettek, és átlagosan több százalékkal emelkedtek, ahogyan a gyógyszerrészvények is igencsak keresettek voltak.

A brókerek a Federal Reserve szerdai kamatmeghatározó ülését várják, amelyen a 0,25 százalékos alapráta ugyan nagy valószínűséggel nem változik, ám a Fed bejelentheti a jelenlegi élénkítőintézkedések fokozatos visszavonását, és ugyanez várhatóan a hétvégi G20-csúcsnak is egyik fő témája lesz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK