Az FTSE-100 1,1, a DAX 1,4, a CAC-40 pedig 1,6 százalékos nyereségben zárt. A Europe Stoxx 600 indexe 1,3 százalékot emelkedett a hétfői kereskedésben.

Az optimizmust megalapozta, hogy az EU döntéshozói vasárnap jelentős előrelépést tettek az eurózóna adósságválságának megoldására és közölték, hogy hamarosan előállnak egy átfogó intézkedéscsomaggal a válság tovaterjedésének megállítására. Az intézkedések között szerepel várhatóan az európai bankok feltőkésítése, a görög adósság enyhítésére tett lépések és az EFSF megerősítése.

Bár a piacok leginkább most az uniós vezetők döntésére figyeltek, a jó hangulatot segítette még egy vártnál jobb kínai feldolgozóipari adat is.

Párizsban a Société Générale 4,1 százalékos drágulással húzta a CAC 40 indexét, Frankfurtban a Commerzban 3,2 százalékkal járult hozzá a DAX emelkedéséhez. Londonban a bankszektor mellett a jó kínai adatnak köszönhetően a bányaipari cégek húzták az indexet. Egyebek mellett a Rio Tinto 7,1 százalékkal drágult. A pénzintézetek közül a Barclays 2,6, a Lloyds Banking Group 5,3 százalékkal emelkedett.

A hangulatot mindezek mellett nem rontották el azok a hírek sem, miszerint az euróövezeti beszerzési menedzserindex előzetes októberi adata második hónapja jelzett visszaesést, vagy az, hogy a hét végén kiderült, az eurövezeti vezetők már nem is 50, hanem 60 százalékos görög adósságelengedést akarnak a magánbankoktól.

Utóbbi hírekre a görög görög tőzsde viszont nem volt immunis, az ASE Composite index 4,5 százalékos veszteséggel zárta a napot. A Piraeus Bank több mint 22 százalékot, Alpha Bank 19,1, a National Bank of Greece őedog közel 21 százalékot zuhant.

Az olaszok megúszták, az FTSE MIB mutatójának a negatív tartományból sikerült 0,7 százalékos nyereségig felkapaszkodnia. Ezt a hétfő estére összehívott kormányülésnek tulajdonították piaci elemzők.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!