Európa menetelt, Amerika elbotlott

Az öreg kontinensen a vállalati eredmények hatottak.
Metzinger András, 2008. május 7. szerda, 18:21
Fotó:


Három nap óta először emelkedtek az európai részvényárfolyamok, miután a piac pozitív vállalati eredményekkel szembesült; szemmel láthatólag a befektetők egyre kevésbé aggódnak az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság a gazdaság növekedésére gyakorolt hatásai miatt. A krízis eddig 319 milliárdjába került a világ vezető pénzintézeteinek. Elemzők szerint a legtöbb vállalat a vártnál jobb eredményekről számolhatott be; ez alól csak a valóban problémás szektorok jelentenek kivételt.

Az egyik legjobban szereplő papír a francia Lafarge-részvény volt; a vállalat bejelentette, hogy a nyereség a feltörekvő piacok miatt megugrott. Európa legnagyobb tőzsdéjének, a Deutsche Börse papírjai is száguldottak, miután az első negyedéves profit 58 százalékkal hízott.
A Nokian gumigyár részvényei 14 százalékot ugrottak, miután az orosz piacon tapasztalt hatalmas kereslet vártnál jobb profitadatokat eredményezett. Az autós navigációs berendezéseket gyártó TomTom pedig azután drágult, hogy egyre több befektető hiszi, hogy a cég megszerzi az Európai Bizottság jóváhagyását a Tele Atlas felvásárlásához.

A tőzsdeindexek mind a 18 nyugat-európai országban gyarapodtak. A párizsi CAC-40 0,7, a frankfurti DAX-30 0,8, míg a londoni FTSE 100 0,7 százalékkal zárt magasabban, mint egy nappal korábban.


Az amerikai piacokon azonban újra eluralkodott a félelem, hogy az ingatlanpiaci válság tovább mélyül, a rekordmagasságokban tartózkodó olajár pedig visszafogja a gazdasági növekedést; ezen még a vártnál jobb makroadatok sem segítettek. A blue chipek közül a Verizon távközlési vállalat 0,9 és a Chevron olajipari óriás papírjainak 1,1 százalékos gyengülése említésre méltó. Félidőben a Dow Jones 0,5, az S&P 500 0,5, míg a Nasdaq 0,2 veszteséget mutat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK