Európa problémái a Wall Streetet is gyengítik

Enyhe visszaeséssel kezdték a csütörtöki kereskedést a vezető tengerentúli részvényindexek miután a nap első felében Európában és Japánban is gyenge GDP-adatok láttak napvilágot.
Beke Károly, 2013. február 14. csütörtök, 16:16
Fotó: Napi.hu

A nyitás után nem sokkal a Dow Jones index 13 963 ponton állt, ez 0,14 százalékkal volt alacsonyabb a szerdai záróértéknél. A S&P 500 közben 0,18 százalékos lecsorgássel kezdett, míg a technológiai szektor Nasdaq indexe 0,27 százalékos mínusszal kezdte a napot.

A nap első felében a vártnál gyengébb negyedik negyedéves GDP-adatok jelentek meg Európában, főleg ez bizonytalanította el a tengerentúli befektetőket is. Ezt részben ellensúlyozták a múlt heti szokásos amerikai munkaerőpiaci adatok, hiszen 27 ezerrel 341 ezerre esett vissza a heti friss segélykérők száma, miközben az elemzők ennél kisebb mértékű csökkenésre számítottak.

A részvények közül a Cisco a nap eddigi vgesztese miután a technológiai vállalat jó eredményei mellett továbbra is kihívásokkal teli kilátásokat fogalmazott meg elsősorban Európában. A papírok 2 százalékos eséssel kezdték a kereskedést. Emellett az amerikai légiipar legnagyobb egyesülése mozgatja a befektetők hangulatát, az Amwerican Airlinest tulajdonló AMR Corp. részvényei 85 százalékos ugrással kezdték a napot miután bejelentették, hogy a cég egyesül a US Airways-szel. A mai nap másik nagy felvásárlási sztorija, hogy a Warren Buffett nevével fémjelzett Berkshire Hathaway közel 30 milliárd dollárért megveszi a H.J. Heinzt. A hírre utóbbi társaság majdnem 20 százalékos szárnyalással kezdte a csütörtöki napot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK