Európa sutba vágta kétségeit

A vezető nyugat-európai részvénypiacok emelkedéssel zártak pénteken, miután a korai gyengülésből az amerikai makroadat kihúzta az indexeket.
NAPI, 2009. augusztus 7. péntek, 19:00
Fotó:

A váratlanul jó amerikai munkanélküliségi adat elhalkította a részvények túlárazottságáról és a korrekció növekvő esélyéről szóló hangokat. A kereskedés korai óráitól a legjobban teljesítő papírok között voltak a távközlési részvények, a Vodafone a Deutsche Telekom és a Telefonica egyaránt 3 százalék körül drágult.

Többségükben a pénzintézetek is növelték részvényeik árfolyamát. Így a BNP Paribas, a Banco Santander és a Deutsche Bank is 2-3 százalékkal emelkedett. Nagyon nagyot, 10 százalék fölött esett viszont a Royal Bank of Scotland papírja, miután a társaság veszteséget jelentett az első félévre.

A Volkswagen is több százalékkal drágult, bár itt az idei bevételi várakozás cég általi emelése volt a fő hajtóerő. Németország amúgy vegyes jeleket küldött pénteken, míg ugyanis az export megugrott, az ipari termelés váratlanul csökkent. A nap egyik nagy vesztese volt a francia PSA Peugot Citroen, miután az S&P rontott a cég besorolásán, és most már csak a bóvli kategóriára tartja jónak a romló nyereségesség miatt.

A londoni Footsie 0,9, a frankfurti DAX 1,7, a párizsi CAC 40 pedig 1,3 százalékkal jutott magasabbra pénteken.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK