Európa többnyire jól szerepelt

A vezető nyugat-európai indexek többnyire nyereségben zártak, a hosszú szünet után újra kinyitó görög tőzsde viszont a várakozásoknak megfelelően hatalmasat zuhant. Amerikában is röpködtek a mínuszok.
Napi.hu, 2015. augusztus 3. hétfő, 20:16
Fotó: Reuters

A vezető nyugat-európai indexek közül egyedül a londoni marad pirosban, egy vártnál rosszabb kínai adat volt a ludas, miután emiatt az olaj és a nyersanyagok ára ismét lejtőre került. Az euróövezeti tőzsdemutatókat a vártnál jobb feldolgozó-ipari mutatók és néhány biztató vállalati eredmény húzta.

Az FTSE-100 így 0,1 százalékos veszteséget ért el a nap végére, ezzel szemben a DAX 1,2, a CAC-40 pedig 0,8 százalékos nyereségben zárt. A Stoxx Europe 600 indexe 0,7 százalékkal erősödött. A periférián a görögöket kivéve szintén jó napot zártak a börzék: az olasz FTSE MIB és a spanyol IBEX-35 0,8 százalékos pluszt ért el.

Az athéni tőzsde öt hét szünet után nyitott ki megint: az ASE index 16,2 százalékot vesztett értékéből a június 26-i záróhoz képest.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kora este hordónként (159 liter) 50,19 dollár volt, 2,02 dolláros napi árveszteséggel. A gázolaj ára tonnánként 15,00 dollárral 477,50 dollárra, a normál benziné gallononként (3,78 liter) 0,0750 dollárral 1,6970 dollárra csökkent az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) jegyzésében.

Az arany ára késő délután unciánként (31,1 gramm) 1091,76 dollár volt a péntek esti 1093,51 dollár után azonnali szállításra Londonban.

Az európai tőzsdezárást követően az amerikai indexek mind estek. Bár a délután megjelent viszonylag gyenge ISM feldolgozó-ipari és lakossági fogyasztási adatok megfeleltek a várakozásoknak, az előbbi mégis némi kétséget emelt az amerikai gazdaság állapotát illetően. A Dow kelet-európai idő szerint eset negyed kilenc körül 1,1, az S&P-500 és a Nasdaq 0,7 százalékos esésben volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK