BUX
37954

Európa vegyesen zárt, Amerika kilőtt a Fed-bejelentés után

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán, a piac a Fed kamatdöntő ülésére várt. A Fed nyíltpiaci bizottságának döntése után az amerikai tőzsdeindexek kilőttek, ugyanis a jegybank jelezte: az áprilisi ülésen is valószínűtlen a kamatemelés.

MTI-Eco, Napi.hu, 2015. március 18. szerda, 19:34

Az FTSE-100 1,6, a CAC-40 0,1 százalékkal erősödött szerdán, míg a DAX 0,5 százalékot esett. A Stoxx Europe 600 indexe 0,4 százalékkal emelkedett szerdán. A periféria indexei küzül a milánói FTSE MIB 0,7 százalékot esett, a madridi IBEX-35 0,2 százalékot emelkedett. A görög ASE 4,1 százalékot vesztett, miközben folytatódik a huzavona az eurógrup és a csőd szélén táncoló ország vezetői között.

A legutóbbi rekordsorozat keddi megszakadása után az euróövezeti részvénypiacok szerdán is halványan teljesítettek. A profitkivétel lassult, de a jobban teljesítő fő mutatók is alig mozdultak, miközben a befektetők várták az amerikai jegybankrendszer (Fed) esti közleményét, amelyben utalás lehet arra, meddig halogatja még a Fed a kamatemelést.

Az Európai Központi Bank (ECB) múlt héten kezdett állampapír-vásárlási programja iránt is megcsappant kissé a lelkesedés, mert a legmegbízhatóbb euróövezeti államadósságok hozama már olyan alacsony, ami korlátozhatja mind a központi banki felvásárlást, mind az ECB másik nagy likviditásnövelő programja, a rendkívül hosszú lejáratú, célzott refinanszírozás sikerét.

Szerdán főleg az autóipari részvényeket teljesítettek rosszul, amelyek az idén átlagosan 30 százalékkal íveltek fel az euró gyengülése miatt. Az építőipari részvényeknek viszont jót tettek a francia Lafarge és a svájci Holcim cementgyártó egyesülési tárgyalásai.

Londonban a munkabér-növekedés gyenge adatai az enyhe nagy-britanniai pénzügy-politika tartós folytatását valószínűsítették, ami a tőzsdeindexnek is jót tett.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kora este hordónként (159 liter) 54,15 dollár volt, 64 centes napi árnyereséggel. A gázolaj ára tonnánként 12,25 dollárral 521,25 dollárra, a normál benziné gallononként (3,78 liter) 0,0242 dollárral 1,7543 dollárra nőtt az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Kilőttek az amerikai indexek

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói a Fed közleményét követően kilőttek, miután a Fed a közleményéből eltűnt a kamatemelésre utaló "türelmes" jelző, de a jegybank azt is jelezte: az áprilisi ülésen "továbbra is valószínűtlen" a kamatok emelése. A Dow emiatt több mint 100 pontot ugrott, közép-európai idő szerint este fél nyolc körül 0,7 százalékos emelkedésben volt. Emellett az S&P-500 0,8, a Nasdaq 0,6 százalékkal erősödött.