Európa: zuhanás a légikatasztrófa után

A New York-i légikatasztrófa valósággal sokkolta a befektetőket, ám a tengerentúlon már a feltámadás jeleit mutatják a részvényindexek. Nyugat-Európában kisebb-nagyobb mértékben mérséklődtek ugyan a veszteségek, de a mutatók így is jelentős mínusszal zártak. Az FTSE-100 1,86 százalékkal 5 146,20 pontra esett, a CAC-40 3,05 százalékkal 4 376,58-ra zuhant, s hét óra után a DAX 2,15 százalékos mínuszban volt.
Ádám Viktor, 2001. november 12. hétfő, 19:12
Fotó:

Valósággal sokkolta a piacokat az American Airlines Airbus A300-as típusú utasszállító gépének katasztrófája, a befektetőkön ismét a két hónappal korábbi terrortámadások kiváltotta félelmek lettek úrrá, s igyekeztek minél hamarabb megválni az ilyenkor veszélyesnek minősülő részvényektől. A légitársaságok mellett - csakúgy, mint szeptember 11-ét követően - a vesztes oldalon álltak a repülőgépgyártó cégek és beszállítóik, a szállodaláncok, a biztosítótársaságok, és az utazási irodák papírjai is. Az LVMH profitfigyelmeztetését követően a luxuscikkeket gyártó vállalatok részvényei szintén lejtőre kerültek. Az Airbus többségi tulajdonosa, az EADS papírjainak kurzusa közel 10 százalékot esett, az olajcégek árfolyamára pedig a kőolajárak süllyedése hatott negatívan. A frankfurti tőzsdét a technológiai, illetve távközlési részvények sem tudták megtartani, ugyanis a befektetők meglehetősen pesszimista hangulatban várták a Siemens szerdai gyorsjelentését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK