A tokiói tőzsde tavaly augusztus óta a legnagyobb napi veszteségét szenvedte el szerdán, az ázsiai tőzsdeindexek jelentősen gyengültek. A tokiói tőzsde vezető részvényeinek árfolyamát követő Nikkei225 index 261,65 ponttal, 2,43 százalékkal 10.492,38 pontra, a tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix 20,83 ponttal, 2,16 százalékkal 942,87 pontra esett. Az indexek szerdai esése három megelőző nap nyereségét törölte el. Az árfolyamok az észak-afrikai és közel-keleti térségen elharapódzó zavargásokra kialakult olajellátási, és az olajár emelkedése miatti inflációs aggodalmakra gyengültek szerdán. A tokiói tőzsdén mind a 33 gazdasági ágazat részvényei estek. A legnagyobb veszteséget az üveg- és kerámia ipari papírok szenvedték el, nyomukban az ingatlanpiaci és értékpapír piaci ágazatokkal. Legkevésbé az olajipari és szénipari részvények gyengültek. A Nikkei indexet alkotó papírok közül a legnagyobb árfolyam veszteség a Sharp Corp. részvényét érte, 4,8 százalékos, miután a Morgan Stanley rontotta a papír portfolió súlyozási besorolását. A banki papírok közül a Mitsubishi UFJ Financial Group és a Sumitomo Mitsui Financial Group 3,2 százalékkal és 2,8 százalékkal esett, a Nomura Holdings pedig 2,9 százalékkal. Az autóipari részvények is estek a várakozáson felüli februári amerikai eladások ellenére is: a Honda Motor 2,5 százalékkal, a Toyota Motor 2,9 százalékkal gyengült. A tokiói zárás idején a S&P/ASX index 0,5 százalékos, a hongkongi Hang Seng index 1,8 százalékos, a szingapúri Straits index 0,9 százalékos, a szöuli Kospi 0,6 százalékos, a sanghaji Composite index 0,4 százalékos veszteségben állt. A kereskedés kezdetén a londoni FTSE-100 index 1,15 százalékos, a frankfurti DAX index 1,04 százalékos, a párizsi CAC-40 0,73 százalékos veszteséget mutatott. Az esést az autógyártók és a bankok részvényei vezetik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!