Az elmúlt három hónap legnagyobb egynapi zuhanását követően az összeurópai Dow Jones Stoxx 600 mutató péntek délelőtt 10 órakor mínusz 1,2 százalékon állt. A veszteségek ezúttal is a periférián voltak a legjelentősebbek. A három legnagyobb tőzsde közül a német DAX mínusz 0,60 százalékkal 5500 pontra csökkent péntek délelőtt 10 órakor. A brit FTSE 100 mínusz 1,01 százalékkal 5088 pontra hanyatlott, a CAC-40 1,16 százalékos csökkenése 3647 pontig kurtította a francia mutató értékét. A portugál tőzsdeindex 2,2 százalékot esett, a spanyol 2,5 százalékot, a görög 2,72 százalékos mínuszban állt péntek délelőtt 10 órakor. A MarketWatchnak nyilatkozó UBS elemzők szerint a görögországi helyzet kockázatkerülő magatartásra ösztönzi a befektetőket. A közgazdászok nem tartanak valószínűnek jelentékeny előrelépést a görög szituációt illetően, amihez politikai konszenzusra lenne szükséges. Az olaj-, gáz- és bányásztársaságok papírjai szenvedték el a legnagyobb veszteségeket péntek délelőtt, miközben az árupiaci részvények is estek. A rézbányászattal foglalkozó Vedanta Resources Londonban 3,35 százalékkal ért kevesebbet csütörtöki záró értékénél. Az eredményadatok sem kedveztek a cégeknek. A brit BG Group gáztársaság részvényei 4,31 százalékot buktak, miután negyedéves profitja közel 40 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!