Európában is vége a szárnyalásnak

Gyengüléssel zártak a vezető európai részvénypiacok pénteken, az öreg kontinensen is az amerikai fogyasztói adat rontotta el a kedvet.
NAPI, 2009. augusztus 14. péntek, 19:16
Fotó:

A legnagyobb vesztesek között szerepeltek a pénzintézeti papírok, amelyek országtól függetlenül többnyire több százalékos mínuszban zártak. Az autógyárak többsége sem örülhet a pénteki tőzsdei fejleményeknek. A Porsche megvásárlását bejelentő VW 15 százaléknál is nagyobb esése az ügylettel kapcsolatos fenntartásoknak szól, ám ugyanakkor a Porsche közel 9 százalékkal növelte árfolyamát.

Négyheti emelkedés után a páneurópai FTSEurofirst 300-as indexe az egész hetet 1 százalékos veszteséggel zárta, jelezve, hogy immáron a brókerek többsége szerint túlértékelt a piac. A további emelkedéshez még erősebb vállalati eredmények kellenek, és a fundamentális adatokban is javulásra van szükség - idézte a Reuters Nick Nelsont, az UBS részvénypiaci elemzőjét. A londoni Footsie 0,9, a frankfurti DAX 1,7, a párizsi CAC 40 index pedig 0,8 százalékkal ereszkedett lejjebb pénteken.

Jó napot zárt viszont a Swatch, a világ legnagyobb karóragyártója ugyanis messze 10 százalék fölött drágult a vártnál jobb eredményei és a javuló kilátások hatására. Hosszú idő után az ingatlanszektor papírjai is emelkedtek, miután indiai és arab-öbölbeli befektetők 10 milliárd fontnál nagyobb ajánlatot tettek a British Land nevű cégre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK