Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az FTSE-100 és a DAX 1,1, a CAC-40 1,4 százalékos nyereségben zárt, a Stoxx Europe 600 indexe szintén 1,1 százalékkal 409 pontra erősödött, ami újabb történelmi rekordot jelent - ezt 2000. március 6-án állította fel az index. A periféria indexei is mind kizöldültek: a milánói FTSE MIB 1, a madridi IBEX-35 0,7, az athéni ASE index 1,1 százalékkal zárt az előző napi záróértéke felett.

A jó hangulatot erősítette a német export adat, ami 1,5 százalékkal bővült februárban a januári 2,1 százalékos visszaesés után, továbbá az ipari termelés is 0,2 százalékkal nőtt februárban januárhoz képest.

A befektetők annak is örültek, hogy újabb lépéssel került közelebb a világ legnagyobb cementgyár-csoportjának létrejötte, a francia Lafarge és a svájci Holcim összeolvadásával ugyanis 44 milliárd dolláros órás jön létre. A Lafarge részvényei 5,7, a Holcimé 3,6 százalékkal drágultak. Ez az akvizíciós hír csak hozzátett a korábban bejelentett Shell ügylethez, ami eleve megalapozta az európai tőzsdék jó hangulatát.

További megnyugtatás volt a piacok számára, hogy Görögország kifizette a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) az esedékes törlesztőrészletét.

Általános elégedettséget keltett az Európai Központi Bank (ECB) e heti jelentése a mennyiségi enyhítése márciusi első hónapjáról. Ebből kiderült, hogy a bank kissé túlteljesítette a havi 60 milliárd eurós eszközvásárlási célját a lassú kezdet után.

A nagyobb előretöréstől csak az tartotta vissza a piacokat, hogy az amerikai jegybankrendszer (Fed) márciusi értekezletéről szerdán későn megjelent jegyzőkönyv lehűtötte a reményeket az amerikai kamatemelés halasztásáról. Ettől a dollár ismét erősödött, rontva az amerikai multinacionális cégek profitkilátását. Az Alcoa vártnál jobb eredményeinek, de vártnál kisebb forgalmának bejelentésével szerda este megkezdődött az első negyedévi beszámolási szezon, és az elemzők éves egybevetésben profitcsökkenést valószínűsítenek az amerikai cégeknek az átlag szintjén, első ízben 2012 harmadik negyedéve óta, éppen az erős dollár miatt.

A tengerentúlon bukóval indult a nap, de a nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatóinak sikerült visszaküzediük magukat az előző napi zárószint közelébe. A Dow Jones Ipari Átlag (DJIA) 0,1 százalékkal volt az előző záróértéke alatt, közben az S&P 500-as és a Nasdaq 0,1 százalékkal följebb került.

A szerda este gyorsjelentő Alcoa részvényei 4 százalékos bukóban voltak, a Zynga pedig 16 százalékos mélyrepülésben - a videójátékokat gyártó cég ugyanis bejelentette, hogy Don Mattrick vezérigazgató április 8-tól távozik a cégtől, helyére az alapító-elnök Mark Pincus kerül.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kora este hordónként (159 liter) 56,94 dollár volt, 1,39 dolláros napi árnyereséggel. A gázolaj tonnánként 50 centtel 529,25 dollárra, a normál benzin gallononként (3,78 liter) 0,0271 dollárral 1,7663 dollárra drágult az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!