Európában terjeszkedne a chicagói tőzsde

A 2013-ban induló kereskedés a CME Globex platformján zajlana, míg az elszámolást a tavaly májusban létrehozott CME Clearing Europe végezné.
Józsa Bernát, 2012. augusztus 21. kedd, 15:18
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A CME Group vasárnap bejelentette, hogy engedélyt kért a brit tőkepiaci felügyelettől (FSA) egy londoni székhelyű származékos tőzsde beindítására, amelyen első körben határidős devizakontraktusokkal lehetne üzletelni − írta a Wall Street Journal.

A tervek szerint 2013 közepén induló börze a NYSE Euronext által üzemeltetett Liffe-fel, a Deutsche Börse Eurexével, illetve az Intercontinental Exchange közvetlen konkurense lenne Európában.

A kereskedés a CME Globex platformján zajlana, míg az elszámolást a tavaly májusban létrehozott CME Clearing Europe végezné.

A lépés üzletpolitikailag nem megalapozatlan, Derek Sammann, a globális kamat- és devizaüzletág ügyvezető igazgatójának elmondása szerint a napi 140 milliárd dollár névértékű forgalom 65 százaléka az európai kereskedési idő során bonyolódik, így hatalmas lehetőségek rejlenek az USA piacán túl máshol is színre lépni.

Míg a CME először 56 deviza, illetve 32 devizaopciós amerikai termékportfólióját vezetné be, később más, regionális termékeket is kifejlesztenének, valamint a terveket ismerő név nélkül nyilatkozó forrás szerint bizonyos agrártermékek határidős kontraktusai is színesíthetik majd a termékpalettát.

Az európai határidős tőzsde létrehozása azért is indokolt lehet a CME számára, mivel az európai is amerikai szabályozók eltökélt szándéka szerint mind több derivatív terméket terelnének át az OTC piacról központi elszámolás mellett működő szabályozott börzékre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK