Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Willem Sels, a HSBC Private Banking and Wealth Management globális befektetési igazgatója szerint a befektetőknek az értékpapírok keresése során kerülniük kellene az európai részvények allokációját, mivel a kontinens energiaválsága miatt a kockázat és a hozam még mindig nem áll rendelkezésre – írja a CNBC.

Az európai makrogazdasági kilátások borúsak, mivel az ellátási zavarok és az oroszországi ukrajnai háborúnak az energia- és élelmiszerárakra gyakorolt hatása továbbra is fékezi a növekedést. Mindez arra kényszeríti a központi bankokat, hogy agresszívan szigorítsák a monetáris politikát az infláció megfékezése érdekében.

A befektetők jellemzően az európai piacok felé fordultak, amikor az értékpapírokat – a pénzügyi fundamentumaikhoz képest alacsony áron kereskedő vállalatokat – keresik, amikor stabil, hosszabb távú jövedelmet biztosító részvényekbe fektetve próbálják átvészelni a volatilitást. Most viszont ettől az HSBC óva inti a befektetőket, rámutatva, hogy az USA bőségesen kínál nagynevű növekedési részvényeket - olyan vállalatokat, amelyek várhatóan az iparági átlagnál gyorsabb ütemben növelik a nyereségüket.

Hiába olcsók az európai papírok, futni kell

Bár Európa olcsóbb piac, mint az Egyesült Államok, Sels szerint a kettő közötti különbség az ár-nyereség arányok - a vállalatok értékelése az aktuális részvényáruk és az egy részvényre jutó nyereségük viszonylatában - tekintetében nem kompenzálja a vállalt többletkockázatot.

Mivel a nyereségjelentések a jövő hónapban érkeznek, az elemzők nagyjából arra számítanak, hogy rövid távon világszerte a nyereségminősítések dominálnak majd. A központi bankok továbbra is elkötelezettek a kamatemelés mellett az infláció kezelése érdekében, ugyanakkor elismerik, hogy ez gazdasági nehézséget, esetleg recessziót okozhat.

„Gazdasági lassulást, hosszabb-rövidebb ideig tartó nagyobb inflációs nyomást és nagyobb állami és magánkiadásokat látunk az energiaválság rövid távú következményeinek és hosszú távú okainak kezelésére” – mondta Nigel Bolton, a BlackRock Fundamental Equities társ-ügyvezető igazgatója.

A szerdán közzétett negyedik negyedéves kilátásokról szóló jelentésében Bolton azonban azt javasolta, hogy a részvényválogatók megpróbálhatják kihasználni a vállalatok és régiók közötti értékelési eltéréseket, de olyan vállalkozásokat kell majd azonosítaniuk, amelyek segítenek megoldást nyújtani az emelkedő árakra és kamatokra.

Érvelése szerint például a bankrészvények vásárlása mellett szóló érvek erősödtek az elmúlt negyedévben, mivel a vártnál forróbb inflációs jelentések további nyomást gyakoroltak a központi bankokra, hogy folytassák az agresszív kamatemelést.

Pénteken délelőtt a globális részvényindex, az MSCII kétéves mélypontra esett. Ebben szerepe volt annak is, hogy a piacok még a Federal Reserve szerdai 75 bázispontos kamatemelését árazzák. Mindez tőkekimenekülést okozott a részvényeknél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!